Yurt dışında eğitim almak aslında birçok öğrencinin hayalidir. Özellikle Avrupa ülkelerinde alınacak dil, lisans ve yüksek lisans eğitimleri ile kişiler farklı kültürler içerisinde kendilerini geliştirebilmekte, yeni arkadaşlıklar edinebilmekte ve seçtikleri alanlarda global düzeyde bilgiye sahip olabilmektedir. Avrupa’da tamamlanan eğitimlerin sonunda öğrencilerin kariyer fırsatları da artmakta ve bu sayede daha kaliteli bir yaşam sürme seçenekleri ortaya çıkmaktadır.

Tıp, mimarlık, mühendislik, tasarım, medya ve benzeri pek çok bölümde okumayı başaran öğrenciler, yine bu süreçte dünya çapında prestij sahibi olmuş önemli okullardan mezun olma şansını da yakalamaktadır. Burada önemli olan hedeflenen bölüme uygun Avrupa ülkesini ve eğitim kurumunu tercih etmektir. Bununla birlikte Avrupa ülkelerinde üniversite fiyatlarının diğer ülkelere oranla düşük olması, buradaki üniversitelerin devlet tarafından desteklenmesi, burs imkanları ve hatta Avrupa Birliği üyesi olmayan ülkelerden gelen uluslararası öğrenciler için ek olarak sunulan ücretsiz eğitim olanakları da Avrupa’da eğitim almayı avantajlı kılan nedenler arasındadır.

Avrupa’da eğitim almanın şartları ülkelere ve üniversiteler göre değişkenlik göstermektedir. Eğer öğrenci, lisans eğitimi almayı hedefliyorsa ve bunun için İngilizce eğitim veren bir okul tercih ettiyse, öncelikle IELTS veya TOEFL gibi bir dil sınavından istenen puanı alması gerekmektedir. Ancak Almanca, Fransızca, İtalyanca gibi farklı dil seçeneklerinin bulunduğu bir kurum tercih edilmişse, bunun için de öğrenci adayının yine ülkelere göre farklılaşan TestDaF (Almanya), DALF (Fransa), CILS (İtalya) gibi sınavlardan geçmesi gerekmektedir. Dil yeterliliği noktasında ülkelerin öğrencileri desteklemek amacıyla sunduğu hazırlık programları da mevcuttur. Bu durumda öğrenci adayları ortalama 1 yıl süren dil hazırlık eğitimlerinin ardından alacakları yeterlilik belgesi ile lisans eğitimlerine başlayabilmektedir.

Avrupa üniversitelerinde lisans ve yüksek lisans eğitimlerine başlamak adına adaylardan talep edilen referanslar, niyet mektupları, özgeçmiş ve ders dışı aktivitelere dair açıklama belgeleri de başvuru sürecinde belirleyici niteliği olan unsurlardır. Bazı durumlarda kurumların talepleri doğrultusunda 2 ve daha fazla referans mektubu da istenebilmektedir. Tüm bu detaylar hakkında en doğru bilgiyi almak ve sürece yeterli derecede hazırlanmak için belirlenen ülkenin ve üniversitenin şartlarını iyice araştırmak ve ihtiyaç dahilinde danışmanlık desteği almak faydalı olacaktır.

Avrupa’da Lisans Eğitimi

avrupa da eğitim

Avrupa’da üniversite okumak denildiği zaman akla ilk gelen ülkelerden birisi İngiltere’dir. İngiltere’de yer alan üniversiteler, sundukları kariyer olanakları ile göz doldururken; Oxford, Cambridge ve benzeri dünya çapında tanınmış ve markalaşmış bu okullarda eğitim alma ihtimalleri de öğrenciler için oldukça heyecan verici olmaktadır. Her yıl dünyanın dört bir yanından gelen öğrenci adaylarına ev sahipliği yapan İngiltere üniversiteleri, eğitim süresince sunduğu staj ve burs olanaklarıyla da dikkat çekmektedir. İngiltere’den sonra akla gelen, yüksek kaliteli okulları ve düşük eğitim ücretleriyle de dikkat çeken Avrupa ülkesi ise Almanya’dır. Almanya’nın hemen hemen her şehrinde uluslararası standartta bir üniversitenin bulunması ve buradaki kariyer olanakları, ülkenin efektif bir eğitim almak adına öğrenciler tarafından sıklıkla tercih edilmesine de sebep olmaktadır. Özellikle mühendislik ve teknoloji alanındaki yenilikleri, eğitim sistemine doğrudan yansıtan bu ülkede lisans eğitimi almak; endüstri, makine, elektronik, otomotiv gibi alanlarda mesleki başarı elde etmek isteyenler için en doğru tercihler arasındadır.

Bunun yanında Avrupa’nın en güvenli ülkeleri arasında zirvede yer alan Hollanda’da lisans eğitimi almak da son yıllarda oldukça popülerdir. Özellikle dijital dönüşümü yakından takip eden bu ülkenin Shell, Philips, Unilever, C&A gibi dünya devi şirketlere ev sahipliği yapıyor olması da öğrencilerin üniversite rotalarını buraya çevirmelerinde etkili olmaktadır. Kişilerin proje ve fikirlerini hayata geçirmeleri sürecinde pek çok olanağı yakalayabildikleri Hollanda, bu açıdan da hem lisans hem de kariyer anlamında en doğru tercihlerden birisidir.

Avrupa seçenekleri arasında öne çıkan bir diğer eğitim ülkesi ise Fransa’dır. Buradaki eğitim ücretlerinin diğer ülkelere oranla düşük olması da Fransa’da lisans eğitimi almak isteyenlerin en büyük avantajlarından birisidir. Öğrencilere sunduğu kariyer olanaklarıyla dikkat çeken Fransa’da eğitim gören kişiler, kimi zaman Sanofi, L’Oreal, Danone gibi önemli şirketlerde staj yapma ya da istihdam edilme şansı bulabilmektedir. Hukuk, moda tasarımı, sahne sanatları gibi alanlarda oldukça tatmin eden bir lisans düzeyine sahip olan Fransa üniversiteleri, bunların yanı sıra tıp, fizik, nükleer ve nanobilim alanlarında da global çapta yeterli eğitim imkanını sunacak deneyimli hocalarla çalışmaktadır.

Elbette ki bilim, teknoloji, tıp ve mühendislik denildiği anda akla gelen en önemli Avrupa Birliği ülkelerinden biri de İsviçre’dir. Burada yaşam masraflarının son derece yüksek olduğu bilinse de öğrenciler açısından İsviçre’de lisans eğitimi almak oldukça önemlidir. Öyle ki İsviçre, öğrencilerini eğitim giderleri konusunda da desteklemektedir. Dünyanın en iyi eğitim ülkeleri arasında üst sıralarda yer alan İsviçre; Nestle, Rolex, Swatch gibi önemli şirketlerin yanı sıra CERN, Dünya Ticaret Örgütü, İnsan Hakları Konseyi gibi kuruluşlara da ev sahipliği yapmaktadır. Bu da lisans eğitimini burada tamamlayan öğrenciler için karşı konulamaz kariyer fırsatlarının oluşmasına zemin hazırlamaktadır.

Avrupa ülkeleri arasında lisans eğitimi amacı ile tercih edilen en popüler ülkelerden birisi ise İtalya’dır. Hem kültürel mirası ile dikkat çeken bu ülke hem de moda tasarımı, hukuk, endüstriyel tasarım, mimarlık, tiyatro ve görsel sanatlar gibi alanlarda başarılı sonuçlara imza atan üniversiteleriyle de sıklıkla tercih edilmektedir. Buradaki ünlü Milano Politeknik Üniversitesi, Torino Politeknik Üniversitesi ve Bologna Üniversitesi gibi okullarda eğitim alan öğrenciler için de birçok burs seçeneği sunulmaktadır.

Avrupa ülkeleri arasında eğitim açısından oldukça önemli bir noktada bulunan bir diğer ülke Finlandiya’dır. Burada alınan lisans eğitimi özellikle uluslararası öğrencilere pek çok fayda sağlamaktadır. İşletme, hukuk, sanat, tasarım, tıp, mühendislik ve biyoteknoloji gibi alanlarda ön plana çıkan Helsinki Üniversitesi, Turku Üniversitesi, Tampere Üniversitesi ve Aalto Üniversitesi’ni; ülkenin önde gelen kurumları arasında göstermek mümkündür. Finlandiya’da öğrencilerin Fince ve İsveççe eğitim alabilecekleri ücretsiz programlar da bulunmaktadır. Bunun yanı sıra yine öğrenciler için eğitim ve yaşam masraflarına destek olacak çeşitli burslar da ülke tarafından sağlanmaktadır.

Avrupa’da Lisan Eğitimi Almak İçin Şartlar Nelerdir?

Avrupa’da lisans eğitimi almak için şartlar ülkelere ve üniversitelere göre değişse de genel olarak kayıt aşamasında aşağıdaki evraklar istenmektedir:

  • Lise diploması (Eğer öğrenci ikinci bir lisans programına kaydolmak için başvuru yapıyorsa üniversite diplomasını da gösterebilmektedir.),
  • İlgili üniversitenin online başvuru formu,
  • Motivasyon ve referans mektupları,
  • Finansal dökümler ve pasaport,
  • TOELF veya IELTS sınav puanlarının yer aldığı belgeler ve
  • İngilizce transkript.

Bu evrakların tam olarak sunulamadığı durumlarda öğrenciler için yurtdışında ‘Pathway’ adı verilen hazırlık programlarıyla da yerleşim sağlanabilmektedir. Bununla birlikte eğer öğrenci adayının İngilizce yeterlilik puanı mevcut değilse, bu durumda bazı Avrupa ülkesi üniversitelerinde geçerli ‘şartlı kabul’ seçeneği sunulmaktadır. Şartlı kabulde öğrencinin ilgili okula kaydı yapılmakta ve öncelikle İngilizce seviyesi, lisans düzeyine başlamaya yeterli olacak biçimde geliştirilmektedir.

Avrupa ülkesi üniversitelerinde lisans eğitimi almak isteyen öğrencilerin profesyonel olarak bir spor dalı veya sanat faaliyeti ile uğraşmaları da çoğu zaman okullar tarafından tercih edilmelerini sağlamaktadır. Öyle ki öğrenci adaylarının her daim aktif, yetenekli, başarılı ve sosyal olmaları beklenmektedir.

Avrupa’da Yüksek Lisans Eğitimi

education-in-europe

Ülkemizde ve dünyada giderek zorlaşan iş bulma süreci, öğrencilerin lisans düzeyinden mezun olmalarının ardından kariyer için yeni fırsatları değerlendirmelerini gerekli kılmıştır. Giderek artan nüfus ve yaşanılan işsizlik süreci sonrasında birçok mezun, özellikle yurtdışında alacakları yüksek lisans eğitimi ile rakiplerine fark atmayı hedeflemektedir. Bunun için sınırsız seçenekler sunan Avrupa ülkeleri ise yüksek lisans eğitimi almak isteyen herkes adına eşsiz programlara imza atmaktadır. Başta Almanya, İtalya ve İngiltere olmak üzere birçok Avrupa ülkesi hem yüksek lisans eğitim deneyimleri hem de iş imkanları, akredite diploma ve yüksek yaşam standartları ile göz doldurmaktadır.

Lisans eğitiminin kaliteli yaşamak isteyen herkes için bir zorunluluk olduğu günümüzde lisans üstü eğitime devam etmek ise her sektör için bir adım önde olmak adına bir ihtiyaç niteliğindedir. Bununla birlikte Avrupa’da yüksek lisans yapmanın diğer pek çok avantajı da bulunmaktadır.

Global Çapta En İyi Üniversitelerden Eğitim Alma Şansına Sahip Olabilirsiniz

Avrupa ülkelerinde yer alan ünlü üniversitelere kayıt yaptıran ve burada lisans üstü programı tamamlama başarısını elde eden öğrenciler, tüm bu süreçte dünya çapında ünlü profesörler tarafından yetiştirilmektedir. Bu hem mesleki alanlarında hem de kültürel seviyelerinde emsalsiz bir bilgi birikimi ve deneyim kazanmaları adına benzersiz bir fırsattır. Böylelikle, yüksek lisans mezuniyetlerinin ardından özgeçmişlerine uluslararası bir nitelik kazandırabilen öğrenciler, kariyer yaşamlarında da yine global kapıları aralama olanağını yakalayacaktır.

Dil ve İletişim Becerilerinizi Geliştirebilirsiniz

Bir Avrupa seyahatinde bile kişilerin ne derece deneyim kazanabildiği göz önünde bulundurulduğunda, lisans üstü bir seviyede bu standartlarda eğitim almanın getirilerinin sıralamakla bitmemesi de normal hale gelmektedir. Öyle ki tercih edilen Avrupa ülkesinde, yüksek lisans eğitimi süresince kişiler yalnızca bölüme dair konularda değil; bunun yanı sıra kültürel ve sosyal açıdan da gelişmektedir. Eğitimleri boyunca farklı ülkelerden insanlarla tanışan, burada yine farklı dillere hakim olarak eğitim alan, iletişim becerilerini geliştiren, sosyal yeteneklerini artıran, kriz yönetme ve mücadele alanında kendi farkına varan ve her şeyden önce donanımı ve özgüveni artan öğrenciler; mesleki rollerine ve birey kimliklerine de artılar katmaktadır.

Uluslararası Akredite Diplomanızla Kariyerinizde Hızla Yükselebilirsiniz

Bugün dünya çapında markalaşan birçok firma, uluslararası paydaşları ve müşterileri ile çalışma becerisine sahip mezunları işe almayı tercih etmektedir. Bu açıdan bakıldığında Avrupa’da yüksek lisansını tamamlayan kişilerin kariyer hedeflerine ulaşma istatistiklerinin arttığı da görülmektedir. Elbette ki lisans üstü eğitime başlamadan önce doğru bir planlama yapmak ve eğitime devam edilmek istenen alanı titizlikle belirlemek önemlidir. Avrupa’da yüksek lisans eğitimi genellikle 1 ila 3 yıl kadar sürmektedir. Türk öğrenciler ise çoğunlukla 1 yıllık master programlarını tercih etmektedir.

Avrupa’da Yüksek Lisans Eğitimi Almak İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?

Avrupa’da master yapmak için ilk olarak öğrencilerin lisans mezuniyet not ortalamasına bakılmaktadır. Genellikle aranan ortalama notu 2.5 ve üzerindedir. Bununla birlikte eğitimin İngilizce olması nedeniyle IELTS veya TOEFL notları da yine öğrencilerin kabul edilme sürecini doğrudan etkilemektedir. Tercih esnasında üniversitenin, seçilmek istenen bölüme dair başarısı ve yaşam maliyetleri gibi detaylar hakkında yeterli araştırma yapmak öğrencinin yararına olmaktadır. Bununla birlikte yüksek lisans programının ülkemizdeki YÖK denkliğini de kontrol etmek önemlidir.

Tüm bu araştırmaların ardından karar verilen üniversitenin başvuru tarihini öğrenmek ve belgeleri hazırlamak gerekmektedir. Başvuru sürecinde istenen belgeler çoğunlukla aşağıdaki gibidir:

  • Pasaport ve özgeçmiş,
  • Eğitim dilinde transkript ve lisans diploması,
  • Akademik referanslar,
  • Niyet mektubu,
  • İngilizce dil yeterlilik belgesi (Eğer farklı bir dilde eğitim alınacaksa bunun için gerekli dil yeterlilik belgesi de ibraz edilmelidir.) ve
  • Sanat, spor ve sosyal faaliyetlerdeki gönüllü çalışmaların ve başarıların yer aldığı portfolyo.