Bir aşı sertifikası olan Green Pass, kişilerin Koronavirüse karşı aşılı olduklarını kanıtlayan bir belge niteliğindedir. Bu sertifika aynı zamanda kişinin son 6 ay içerisinde Covid 19 pozitif olup olmadığına dair bilgileri barındırmaktadır. Varsa, son 48 saat içerisinde alınan Covid 19 negatif test sonucu da yine bu sertifikaya işlenmektedir. İlk kez İsrail’de kullanılan bu belgeye sahip kişiler; kafe, bar, restoran, alışveriş merkezi, sinema salonları, statlar ve benzeri kapalı alanlara girme hakkını kazanmaktadır. İtalyan hükümetinin aldığı karar doğrultusunda uygulanmaya başlayan ve ülkemizde “Yeşil Geçiş” adıyla da bilinen Green Pass, 24 Kasım 2021 tarihinde “Güçlendirilmiş Yeşil Geçiş” belgesi adıyla açıklanmış ve kamuoyunda da “Süper Yeşil Geçiş (Super Green Pass)” belgesi olarak kabul edilerek yürürlüğe girmiştir. Söz konusu uygulamada asıl hedef, Koronavirüs salgınındaki vaka artışlarının önüne geçmek ve sürdürülen aşı kampanyalarına talebi artırmaktır.

Şehir içi toplu taşıma kullanımı ve şehirlerarası yolculukları için aranan bir belge haline gelen Green Pass’in, Avrupa Birliği üye ülkeler arasındaki serbest dolaşımı kolaylaştırmak amacıyla yine bu ülkelerde uygulamaya konulması da hayata geçirilmesi hedeflenen planlar arasındadır. Sonraki aşamalarda ise küresel bir kontrol sistemine dönüştürülmesi adına ilk adımların bugünden atıldığı bu uygulama, Dünya Sağlık Örgütü’nün gözetimindeki bir koordinasyon ile geliştirilmeye devam etmektedir. Özellikle salgın temelli seyahat kısıtlamalarının en aza indirilmesine fırsat verecek Green Pass sertifikasında, belge sahiplerinin PCR test sonuçları ve antikor geliştirip geliştirmediklerine dair bilgiler de yer almaktadır.

Green Pass Almak İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?

green-pass

Green Pass sertifikası alabilmek için olunan aşının Avrupa ilaç ajansı olan EMA ve İtalyan ilaç ajansı tarafından onaylı olması, zorunlu tutulan kurallar arasındadır. Green Pass alacak kişinin tüm aşılarını veya en az 48 saat içerisinde olmak üzere Covid 19 negatif test sonucunu bildirmesi gerekmektedir. Buna göre:

  • İki doz ve üzeri aşısı bulunanların son doz aşılarını olduktan 7 gün (Pfizer aşısı için) veya 14 gün (Moderna ve AstraZeneca aşıları için) sonrasından itibaren Green Pass sertifikaları altı ay boyunca geçerli kalacaktır.
  • Bahsi geçen ajanlar tarafından onaylı aşılar; Comirnaty (Pfizer-BioNtech), Spikevax (Moderna), Vaxzevria (AstraZeneca) ve Covid 19 aşısı Janssen (Janssen-Johnson & Johnson)’dır.
  • Eğer bu aşıların ilk dozunun üzerinden 15 gün geçtiyse ve ikinci doz aşı da tamamlandıysa ya da kişi, son 6 ay içerisinde geçirdiği Covid 19’u resmi bir belge ile sunabiliyorsa, Green Pass sertifikasını alabilmektedir.

İtalya Sağlık Bakanlığı, İtalya’ya giriş amacı ile başvuran kişilerin aşı sertifikasının “aşı döngüsünün tamamlandığını” göstermesi gerektiğini belirtmektedir. Aşılama tek doz Johnson & Johnson ise, bu tamamlanmış bir aşılama döngüsü olarak kabul edilir. Eğer uygulanan aşı, aşı döngüsünü tamamlamak adına 2 doz aşı olmayı zorunlu kılıyorsa, İtalya Sağlık Bakanlığı da bu paralelde aşılanmış sayılmak için her iki dozun tamamlanması gerektiğini belirtmektedir. İtalya’ya giriş yapabilmek için Green Pass yerine iyileşme sertifikasının geçerli olduğu durumlar da mevcuttur. İtalya Dışişleri Bakanlığı’nın C listesindeki ülkelerden seyahat eden kişiler, karantinaya alınmadan ve kurtarma yoluyla alınmış bir AB Dijital Covid Sertifikası veya eşdeğer bir kurtarma sertifikası ile İtalya’ya girebilmektedir. Girişten önceki 14 gün içinde (D listesi ülkelerden gelecek kişiler için) Amerika, Kanada ve Japonya’da kalmış veya oradan geçen kişiler de karantinaya gerek kalmadan giriş amacıyla aşı sertifikası yerine iyileşme sertifikalarını kullanabilmektedir. Geçerli bir aşı sertifikası olmayan ve D listesindeki ülkelerden gelen yolcular ise İtalya’ya giriş yapmalarından itibaren 5 gün sürecek şekilde karantinaya alınmaktadır. Aşılanmamış çocuklar, tam aşılı bir ebeveynle seyahat ediyorlarsa, İtalya’ya girişte karantina gereksinimlerinden muaftırlar. Ancak aşısı bulunmayan çocuk, 12 yaş ve üzerindeyse Green Pass’in zorunlu tutulduğu etkinliklere ve mekanlara giriş sağlayamayacaktır.

İtalya’ya seyahat edeceklerin, kendi menşe ülkesi ve İtalya’ya girişten önceki 14 gün içinde seyahat ettiğiniz ülkeler için mevcut giriş şartlarını kontrol etmek amacıyla İtalyan Dışişleri Bakanlığı tarafından sunulan interaktif anketini kullanmaları da önerilmektedir. Kişiler bu sayede daha detaylı bilgiye ulaşabilmektedir.

Green Pass Nasıl Alınır?

Green Pass başvurusunda Türkiye’de ve İtalya’da aşı olan kişiler için farklı bir prosedür söz konusudur. İtalya’da aşı olan kişiler için Green Pass sertifikası; AUTHCODE koduyla, SPID veya CIE kimlik bilgileri ile doğrulama yaparak (sağlık kartı varsa), IO Uygulaması aracılığıyla, IMMUNI Uygulaması (sağlık kartı varsa) ile veya elektronik sağlık kaydına erişerek alınabilmektedir. Burada aşı olduktan sonra kişilere, ilk doz sonrası yaklaşık 48 saat içerisinde AUTHCODE içeren bir email veya sms bildirimi ulaşmaktadır. Bu abildirim aynı zamanda uygulamayı telefona indirme imkanını da tanımaktadır. Türkiye’de aşı olan kişiler içinse E-Nabız, HES veya HealtPass uygulamaları üzerinden Green Pass başvurusu yapmak mümkün olmaktadır.

E-Nabız Üzerinden Green Pass Alımı

Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı tarafından vatandaşların kullanımına sunulan ve kişilerin tıbbi öz geçmişlerinin detaylarına ulaşabildikleri bir hizmet uygulaması olan E-Nabız üzerinden Green Pass alımı da mümkündür. Bunun için öncelikle “enabiz.gov.tr” internet adresine giriş yapmak gerekmektedir. Sonrasında ana ekranda çıkan Covid 19 kısmına giriş yapılır. Açılan sayfada görülen AB Uyumlu Sağlık Pasaportu butonuna ve devamında da Aşı Sertifikası bölümünde yer alan ‘Aşı Sertifikası Oluştur’ butonuna basılır. Açıdan sayfada olunan aşı dozları, tarihleri ile birlikte yer almaktadır. Burada sırasıyla ‘Görüntüle’ ve ‘Sertifika Oluştur’ butonlarına basarak 2 adet QR kodu oluşturulabilmektedir. Oluşturulan bu kodlar, EU Digital Covid 19 Certificate Program kapsamında kullanım için uygundur.

Hayat Eve Sığar (HES) Uygulaması Üzerinden Green Pass Alımı

HES uygulaması pandemic döneminde en sık kullanılan aplikasyonlardan biri olmuştur. Öyle ki ülkemizde birçok kapalı alana giriş için istenilen HES koduna, bu uygulama içerisinden ulaşılmaktadır. Tıpkı HES kodunda olduğu gibi Green Pass alımı da bu uygulama üzerinden gerçekleştirilebilmektedir.

  1. Bunun için uygulamaya giriş yapmak ve sağ alt kısımda yer alanan ‘Hesabım’ bölümüne girerek pasaport bilgilerini eklemek gerekmektedir.
  2. Sonrasında yeniden ana ekrana dönüş yapılır ve buradan ‘Covid 19 Aşı Bilgilerim’ kısmına girilir. Burada, ‘Aşı Kartlarım’ alanından aşı kartı oluşturulabilmekte ve PDF formatında indirilebilmektedir.
  3. Çıkan bilgilendirmede yer alan “Bu karekod Avrupa Birliği Dijital COVID Sertifikası Programı ile elektronik doğrulama için üretilmiştir.” uyarısının yanındaki QR kodu, Green Pass özelliği ile kullanılabilmektedir.

HealthPass Uygulaması Üzerinden Green Pass Alımı

Health Pass uygulaması; kişilerin aşı, test ve bağışıklık sertifikalarını uluslararası standartlarda saklayabileceği ve seyahat esnasında kolaylıkla kullanabileceği bir uygulamadır. Bu yolla Green Pass sertifikası sahibi olabilmek için öncelikle HealthPass aplikasyonunu indirmek gerekmektedir.

  1. Telefona inen bu uygulamaya giriş yaparak, ‘Dijital Sağlık Sertifikası Ekle’ butonuna basılır.
  2. Daha sonra E-Nabız’dan alınan QR kodu, bu uygulamaya okutulur.
  3. Devamında TAN kodu adı verilen ve yine E-Nabız QR kodu altında yer alan rakam ve harflerden oluşan kodun girişi yapılır ve kaydet butonuna basılır.
  4. Onay alındıktan sonra geri dönülür ve ‘Dijital Sağlık Cüzdanı’ bölümüne giriş yapılır.
  5. Buradan aşı sertifikası görüntülenebilmektedir.

Ancak burada E-Nabız hesabından ikinci doz aşı uygulaması ile birlikte QR kod oluşturulması tavsiye edilmektedir. Bu şekilde Aşı Sertifikası bölümünde doz sayısı görülebilmektedir.

Green Pass’i Kimler Alabilir?

Green Pass Dijital Covid sertifikası; BioNTech-Pfizer, Moderna, AstraZeneca ve Johnson and Johnson aşılarından birinden her iki doz yaptıran kişiler, seyahatten 48 saat önce alınmış negatif test sonucuna sahip olanlar veya son 6 ayda içerisinde Koronavirüs geçirerek kanında antikor geliştirenler tarafından alınabilmektedir. Yurtdışı çıkışlarda kontrol edilen bu sertifika, tüm Avrupa Birliği ülkeleri ile birlikte İzlanda, Lihtenştayn, Norveç ve İsviçre’de de geçerlidir. Sertifika ile birlikte gelen yolculara ek Covid 19 kısıtlaması veya test zorunluluğu uygulanmamaktadır. Bu uygulama sayesinde, seyahat edilen ülke içerisindeki rahat dolaşım mümkün olmakta ve aşı, bağışıklık ve diğer sağlık bilgilerinin ülke otoriteleri ve hava yolları firmaları ile kolaylıkla paylaşımı sağlanmaktadır. 12 yaş altında olan ve Koronavirüs şüphesi bulunmayan çocuklar için Green Pass zorunluluğu bulunmamaktadır.

Green Pass Geçerlilik Süresi

Aşı döngüsü dikkate alındığında; sertifika, ilk dozdan sonraki 48 saat içerisinde oluşturulmakta ancak bu dozu takiben 15. gün itibari ile ikinci dozun uygulanacağı tarihe kadar geçerli olmaktadır. Bu sürenin ardından uygulanan ikinci doz ile alınacak Green Pass sertifikası 270 gün (yaklaşık dokuz ay) için geçerli olmaktadır. Daha önce Koronavirüs pozitif olan ve iyileşen kişiler içinse farklı bir geçerlilik süresi mevcuttur. Eğer kişi, aşı olmadan önce Covid 19 enfeksiyonunu geçirdiyse, sertifika da hastanın negatif test sonucu ile iyileştiğinin belirlenmesini takip eden gün içinde oluşturulmaktadır. Bu şekilde edinilen sertifika, 6 ay (180 gün) boyunca geçerli olmaktadır. İlk aşılama döngüsünün tamamlanmasının ardından ya da 3. destekleyici dozdan sonra Covid 19 pozitif geçiren kişiler için Green Pass sertifikası, tam iyileşmenin gerçekleştiği gün içerisinde oluşturulmaktadır. Bu belge, Avrupa Birliği’nde geçerlilik tarihinin sonuna kadar ve İtalya’da geçerlilik tarihinin başlangıcından itibaren ek takviye dozlarına gerek olmaksızın sürekli kullanılabilmektedir.

Covid 19 testi sonrasında alınan Green Pass geçerliliği ise eğer eczanelerde yapılan hızlı bir antijen testinin negatif sonucunda göreyse 48 saat; Moleküler – PCR testlerinin negatif sonucunda göreyse 72 saat süresince geçerli olmaktadır.