Yurtdışında Mühendislik Eğitimi

Yurtdışında mühendislik eğitim almayı hedefleyen öğrenciler, hangi mühendislik alanının kendileri için daha doğru olduğuna dair pek çok araştırma içerisine girmektedir. Mühendislik okumanın avantajlarını, iş fırsatlarını, kazanç aralıklarını, tercih edecekleri üniversitenin özelliklerini, eğitim kalitesini ve benzeri her detayı titizlikle sorgulayan öğrenciler; birbirinden önemli mühendislik alanlarından kendilerine en uygun olanı seçmek adına elde ettikleri tüm bilgileri değerlendirmektedir.

Öyle ki mühendislik bölümünden mezun kişiler için de profesyonel alanlarda çok sayıda kariyer seçeneği bulunmaktadır. Global sahada, dünyanın en ünlü şirketlerindeki yöneticilere bakıldığında, birçoğunun mühendislik bölümü mezunu olduğu görülebilmektedir. Burada önemli olan doğru bir eğitim planlaması yaparak arzu edilen başarıya adım adım ilerlemektir. Bunların yanı sıra mühendisliğin hem bugünün hem de geleceğin mesleği olduğu söylenebilmektedir. Özellikle gelişen teknolojilere uyum sağlama aşamasında, mühendislerin rolü düşünüldüğünde; gelecek yenilikçi fikirlerde de bu mecraya dahil edilebilecek ürün ve hizmetlerin uzman mühendislerin imzasıyla var olacağı gerçeği ortaya çıkmaktadır. Bu açıdan bakıldığında; mühendislik okumanın kişiye eleştirel düşünme, problem çözme, yaratıcı düşünme, alternatif geliştirme, teknolojik yeniliklerle harmanlama gibi önemli beceriler kazandırdığının da altını çizmek gerekmektedir. Olayları farklı bir bakış açısı ile irdelemenin yöntemlerinin de öğretildiği pek çok mühendislik dalı için ülkemizde ve yurtdışında sunulan değerli kazanç olanakları mevcuttur. Bugün, yurtdışında çalışan bir mühendis için yıllık maaş toplamının 75 bin dolar ile 145 bin dolar arasında değişiklik gösterdiği bilinmektedir. Ayrıca, iyi bir üniversitede mühendislik bölümünü başarıyla bitirmiş olmak, kişiye güçlü bir özgeçmişin yanı sıra iyi bir network de sağlamaktadır.

bilgisayar-muhendisligi

Mühendislik geniş bir alandır ve aralarından seçim yapılabilecek çok fazla alternatif bulunmaktadır. Bu nedenle öğrenci adayları çoğu zaman karar vermekte zorlanabilmektedir. Burada dikkat dilmesi gereken en önemli nokta, kişinin tutkuyla bağlı olduğu alana odaklanmış olmasıdır. Mühendislik bölümlerini yalnızca ileriye dönük kazanç başlığı altında değerlendirmemek; bunun yanında belki de yaşam boyu severek yapılabilecek bir iş olup olmadığına karar vermek önemlidir. Hemen her mühendislik bölümü çözüm üretmeye, araştırmaya, geliştirmeye ve hepsinin bir sonucu olarak da hayatı kolaylaştırmaya odaklanmaktadır. Eğer öğrenci adayı bu aşamada sevdiği, ilgi duyduğu ve üzerinde çalışmayı hedeflediği bir mühendislik bölümünü okumayı tercih ederse hem eğitimi ve kariyer yaşamı boyunca motivasyonunu taze tutabilecek hem de akışta karşılaşabileceği krizleri yönetirken daha güçlü ve özgüvenli kalabilecektir.

Bugün internet ortamındaki birçok sayfada öğrencilere “Hangi Mühendislik Bölümünü Tercih Etmeliyim” ve benzeri başlıklarla testler sunulmakta ve bu sayede yönlendirilmeleri sağlanmaktadır. Ancak unutulmamalıdır ki, bu tür testlerin sonucu kişilerin geleceğini belirlemekte kullanabilecekleri bir ipucu olamaz. En dorğu tercih yine doğru ve yeterli bir araştırmanın sonucunda yapılmalıdır.

En Çok Tercih Edilen Mühendislik Bölümleri Hangileridir?

Mühendislik okumak, pek çok yönden fırsatları yakalamayı sağlamaktadır. Günümüzün en saygın mesleklerinden olan mühendislik bölümlerinin, geleceğin de en parlak meslek grupları arasında gösterilmesi tam da bu nedenle oldukça normaldir. Mühendislik okumaya karar veren öğrenciler içinse kimi zaman seçim yapmak, çoğu efektif eğitim programını elemek anlamına da gelmektedir. Günümüzde en çok tercih edilen mühendislik bölümleri ise şunlardır:

  • Havacılık ve Uzay Mühendisliği,
  • Kimya Mühendisliği,
  • İnşaat Mühendisliği,
  • Bilgisayar Mühendisliği,
  • Elektrik Elektronik Mühendisliği,
  • Makine Mühendisliği,
  • Biyomedikal Mühendisliği,
  • Çevre Mühendisliği,
  • Petrol Mühendisliği,
  • Endüstri Mühendisliği,

Havacılık ve Uzay Mühendisliği

Havacılık ve uzay mühendisliği; uzay araçları, uydular, füzeler ve her türlü hava aracının tasarım, imalat ve test aşamalarının konu alındığı zor ve keyifli bir daldır. Özellikle son yıllarda dünya çapında yapılan araştırmalarında bir sonucu olarak artan popülerliği ile bu alan hem gelişen uzay çalışmaları hem de planlanan uzay turizminin de gündemde olmasıyla öğrenci adaylarının da dikkatini çekmeyi başarmıştır. Genel olarak mühendislik dalları içerisinde en çok merak edilen bu bölümde öğrencilere uçuş yolculuğunun mekaniği, bilgisayar simülasyonu ve zorlu koşullar altındaki uçuş performansı, her türlü hava aracının tarihçesi ve gelişimi, bugünün modern jetlerinin yapımı ve metodolojisi gibi konularda zengin ders içerikleri sunulmaktadır. Bu bölümden mezun olan kişiler ise havacılık ve uzay sanayinde tasarım ve üretim bölümlerinde, araştırma ve geliştirme departmanlarında, savunma sanayinde, NASA ve benzeri ulusal ya da uluslararası kurumlarda çalışma imkanı bulabilmektedir.

Kimya Mühendisliği

Kimya mühendisliği kısaca; fizik, matematik, biyoloji, ekonomi ve elbette ki kimya gibi disiplinlerin dahil olduğu süreçlerde çeşitli hammaddelerin değerli ürünlere dönüştürülerek endüstriyel aşamaların tasarlandığı, üretildiği, geliştirildiği, işletildiği ve yönetildiği mühendislik dalı olarak açıklanabilmektedir. Kimya mühendisliği, günümüzde kariyer fırsatları en yaygın olan ve en çok tercih edilen mühendislik bölümleri arasında yer almaktadır. Kimya bilimi ile fizik, matematik, biyoloji ve ekonomi gibi bilimleri birleştirildiği ve endüstriyel, çevresel ve teknolojik çözümlerin üretildiği kimya mühendisliğinin, bu açılardan çok yönlü bir dal olduğu da söylenebilmektedir. Bu bölümden mezun olan kişiler, analitik kimyager, kimya mühendisi ve enerji yöneticisi olarak ülkemizin ve dünyanın önde gelen markaları ile çalışma fırsatına sahip olabilmektedir.

İnşaat Mühendisliği

Günümüzün en önemli alanlarından biri olan inşaat mühendisliği, en eski mühendislik dallarından da birisidir. Bu bölümün mezunlarının iş tanımları arasında kısaca köprüler, yollar, kanallar, boru hatları, barajlar, havaalanları, demiryolları ve kanalizasyon sistemlerinin çevre dostu bir planlama ile tasarlanması, geliştirilmesi, bakımlarının ve inşalarının yapılması olduğu söylenebilmektedir. Yurtdışında hem eğitim hem de kariyer alanlarında gözde mühendislik bölümleri arasında üst sıralarda yer alan inşaat mühendisliği; doğayla etkileşim içinde ilham verici tasarımların, planların ve projelerin üretilmesini mümkün kılan bir bölümdür. Deprem, sel ve benzeri doğa olaylarına karşı önlem alınmasında bu alan profesyonellerine de fazlasıyla görev düşmektedir. Bu bölümden mezun olan bir kişi, inşaat mühendisi titri ile söz konusu yapıların tasarım, inşaat, araştırma departmanlarında, yerel yönetimlerde ve denetleyici veya idari pozisyonlarda çalışabilmektedir.

Bilgisayar Mühendisliği

Geçmişi modern anlamda Roma dönemine kadar uzanan mühendislik mesleğinde modern çağın en çok dikkat çeken alanlarından biri de bilgisayar mühendisliğidir. Bilgisayar mühendisliği, elektrik mühendisliği kadar köklü bir geçmişe sahip olmasa da günümüz teknolojisinin ve son sürat yapılan inovasyon çalışmalarının ışığında sıklıkla tercih edilen disiplinler arasında yerini almıştır. Bilgisayar ile ilgili tüm yazılım, donanım, mikroişlemci ve sistemlerle ilgilenen bu bölüm profesyonelleri, genel anlamda daha hızlı, güvenilir, pratik ve güçlü bilgi işlem sistemlerini tasarlamak adına çalışmaktadır. Ülkemizde veya yurtdışında bilgisayar mühendisliği eğitimini tamamlayan mezunlar, bu alandaki zengin kariyer fırsatlarından yararlanarak donanım mühendisi, yazılım geliştirme mühendisi, yapay zeka mühendisi gibi unvanlarla birçok önemli şirkette çalışma şansını yakalayabilmektedir.

Elektrik Elektronik Mühendisliği

Elektrik elektronik mühendisliği, elektrik gücü uygulamalarına odaklanan bir mühendislik dalıdır. Bu alan uzmanları; tüm elektrik ve elektronik sistemleri anlama, tasarlama üretme ve geliştirme gibi görevlerden sorumludur. Bu mühendislik bölümü, diğer alanlarda kıyaslandığında oldukça geniş alt disiplinlere de sahiptir. Öyle ki kontrol ve sinyal sistemleri, telekomünikasyon, navigasyon ve haberleşme sistemleri, motorlar, piller, güç üretimi ve iletim sistemlerini ile nanoteknoloji ve mekatronik gibi konular da elektrik elektronik mühendisliği çatısı altında ele alınmaktadır. Günümüzden bu alandan mezun bir kişi, elektrik mühendisi unvanıyla iletişim, ulaşım, savunma ve teknoloji sanayinde veya devlet kurumlarında yer alan geniş iş imkanlarından yararlanabilmektedir.

Makine Mühendisliği

Makine mühendisliği denildiği zaman akla şu üç madde gelmektedir: Yüksek Maaş, Geleceğin Mesleği ve Program Çeşitliliği. Bu bölüm, akla gelebilecek tüm mekanik sistemlerde matematik, fizik ve mühendislik ilkelerinin uygulanması, tasarlanması, değerlendirilmesi, makinelerin üretilmesi, geliştirilmesi ve bu sürecin sürdürülebilirliğinin korunması konularında öğrencilere yetkinlik kazandırmaktadır. Günümüzde makine mühendis unvanı ile çalışan profesyoneller; hassas tıbbi cihazlardan nükleer santrallere, robotlardan yarış arabalarına, jet motorlarından uçaklara kadar birçok mekanik cihazın temel tasarım, üretim, bakım ve test işlemleri ile ilgilenmektedir. Makine mühendisliği bölümünden mezun olan bir kişi rahatlıkla savunma, sağlık, ulaşım ve üretim sanayilerinde iş bulabilmektedir.

Biyomedikal Mühendisliği

Biyoloji ve tıp arasındaki boşluğu tamamlamak adına en etkili bölüm olan biyomedikal mühendisliği; bu iki büyük alanın karmaşık ve önemli sorunlarını çözmek, tasarlamak ve değerlendirmek adına görevli uzman mühendislerin yetişmesi adına kurulan önemli bir mühendislik dalıdır. Biyomedikal mühendisliği aynı zamanda günümüz iş piyasasında hızla oldukça ilgi çekici bir alan olarak kabul edilen popüler mühendislik mesleklerindendir. Bu alana yönelik verilen eğitim süresince öğrenciler, biyomoleküler mühendislik, biyomedikal optik, nöromühendislik gibi konular hakkında eğitilmektedir. Bu alandan mezun olan kişiler ise biyomedikal elektronik teknisyeni, biyomedikal cihazlar teknisyeni gibi unvanlar ile çalışabilmektedir.

Çevre Mühendisliği

En iyi mühendislik bölümleri arasında yer alan bir başka bölüm ise çevre mühendisliğidir. Çevre mühendisliği üzerine eğitim alan uzmanlar, canlı organizmaların sağlığını korumayı, yaşamlarını sürdürmek için elverişli ortamları yaratmayı ve bu döngü içerisinde iyileştirici çözümler sunmayı görev edinmektedir. İnşaat mühendisliği ve kimya mühendisliğinin bir alt disiplinlerinden biri olarak da kabul edilen çevre mühendisliği; biyoloji, kimya, toprak bilimi ve mühendislik ilkelerini kullanarak çevresel konu ve sorunlara alternatifler geliştirmeyi hedefleyen bir daldır. Suyun korunması ve temiz tutulması, iklim değişikliğinin olumsuz yönlerine karşı tedbirler alınması, hava kirliliğinin kontrol edilmesi ve toprak sağlığının korunması gibi korular üzerinde çalışan çevre mühendisleri, bu alandan mezun olduktan sonra lisansüstü derecelerde araştırma çalışmalarına katılabilmekte veya üniversitelerde akademisyenlik yapabilmektedir. Bunun yanı sıra mezunlar; özel sektörde, endüstriyel tesisler ve araştırma merkezlerinde veya devlete bağlı çevre ve şehircilik, sağlık, orman ve su işleri bakanlıklarında da kariyer yapma şansını bulabilmektedir.

Petrol Mühendisliği

Petrol mühendisliği, genel anlamda petrol ve doğal gaz rezervlerinin bulunduğu, geliştirilmiş sondaj yöntemleri ve teknikleri ile petrol çıkarma yollarının iyileştirildiği, daha güvenli ve etkili yollarla petrol çıkarmak için gerekli araştırma ve geliştirme çalışmalarının yapılıp teknolojiden yararlanıldığı tüm süreci kapsayan bir mühendislik dalıdır. Yurtdışında günden güne daha fazla tercih edilen petrol mühendisliği lisans eğitimi, ortalama 4-5 yıl gibi bir sürede tamamlanmaktadır. Bunun yanı sıra bitirilen lisansüstü dereceler de mezunlara iş olanakları açısından büyük bir avantaj sağlamaktadır. Bu alandan mezun olan mühendis petrol mühendisi adayları; Exxon Mobil, BP, Chevron, Total, Gazprom, Royal Dutch Shell gibi uluslararası şirketlerde istihdam şansı yakalayabilmektedir. Ayrıca, Amerika, Çin, Rusya, Fransa, Hollanda gibi ülkelerde de petrol mühendisi, sondaj mühendisi veya rezervuar mühendisi olarak çalışabilmektedir.

Endüstri Mühendisliği

Endüstri mühendisliği hem işletmenin hem de mühendislik biliminin kesişim noktasında yer alan özel bir daldır. Verimlilik odaklı bu alanda endüstri mühendisleri makine, bilişim, donanım ve enerjiden oluşan bütünleşik sistemler içerisinde analiz ve tasarım yöntemlerinden, üretim programlarından, maliyetlerin ve sorunların iyileştirilmesinden sorumludur. Bu alan profesyonelleri yalnızca tasarlamakla kalmayıp, yeteneklerini imalat ve işletmecilik gibi farklı birimlerde de gösterebilmektedir. Endüstri mühendisliği bölümü mezunu bir kişi; risk yönetimi, sağlık, finans gibi geniş yelpaze içerisinde bulunan pek çok çatı altında istihdam olanağı yakalayabilmektedir.

Mühendislik Bölümleri Neden Yurtdışında Okunmalı?

Mühendislik okumak, pek çok yönden fırsatları yakalamayı sağlamaktadır. Yapıların, makinelerin, ürünlerin, teknolojinin, sistemlerin, aşamaların, organizasyonların ve daha birçok adımın tasarım, inşaat, işletme ve bakım, yönetim ve inovasyon süreçlerinde direkt ol alan mühendislik dalları bünyesinde global düzeyde verilen eğitimler, bugün birçok başarılı uzman yetişmektedir. Peki mühendislik bölümlerini yurtdışında okumanın avantajları nelerdir?

Bu sorunun cevabı olarak akla ilk kariyer fırsatları gelebilir. Ancak sadece bu yönden değil, birçok bakımdan dünya çapında isim yapmış üniversitelerde alınan mühendislik eğitimi, mezunlara bambaşka bir bakış açısı, özgüven, bilgi, birikim ve kendini geliştirme olanağı sunacaktır. Mühendisliğin yurtdışında bir üniversitede okunması ile

  • Bu alan uzmanlarının asosyal olması yönündeki önyargı kırılmaktadır.
  • Kişiler daha geliş bir kariyer ve eğitim ağına sahip olabilmektedir.
  • İkinci bir dilde alınan eğitim, daha geniş bir vizyon ile bambaşka pencerelerden mesleğe bakma fırsatını sunacaktır.
  • Mezunların elinde en güçlü silah olarak özgeçmişleri yer alacaktır.
  • Kişiler, Amerika, Almanya ve İngiltere gibi gelişmiş ülkelerde başlatılacak projelerde yer alma şansına sahip olacaktır.