Motivasyon mektubu nedir ve nasıl yazılır sorusu özellikle yurt dışında üniversite okumak isteyen öğrencilerin başvuru sırasında karşılarına çıkan prosedürlerden biri olduğu için son dönemlerde sıkça aranmaktadır. Üniversitelerin karar verme aşamasında oldukça etkilidir ve öğrencilerin bir hayli önem vermesi, dikkatle hazırlaması gerekir. Çünkü mutlaka sizinle aynı niteliklere sahip pek çok öğrenci, sizinle aynı üniversiteye başvuru yapacaktır. Bu noktada sizi ön plana çıkaracak en önemli şey olan motivasyon mektubunda sade ve etkili bir dil kullanarak kendinizle ilgili doğru bilgilere yer vermelisiniz.

Başvurduğunuz üniversiteye ve bölüme olan ilginiz, neden başvuru yaptığınız, size avantaj sağlayacak nitelikleriniz gibi konularda etkili ve doğru bir şekilde bilgi vererek adaylık sürecinizde ön plana çıkma şansı yakalayabilirsiniz. Vereceğiniz bilgiler CV’nizde yer alan bilgilerin dışında, CV’nizi destekleyici olmalıdır. 

Ayrıca “CV Nedir ve Nasıl Hazırlanır” sayfamızı incelemeyi unutmayın.

Niyet mektubu nasıl hazırlanır

Niyet Mektubu Nedir ve Nasıl Hazırlanır?

Eğer motivasyon mektubu hazırlama konusunda bilgi sahibi değilseniz daha önce hazırlanmış örneklere göz atabilirsiniz. Özellikle onay almış adayların hazırladığı mektuplara göz atarsanız daha net bir fikir sahibi olabilirsiniz. Ayrıca size yardımcı olabilecek kaynaklardan faydalanabilirsiniz. Bunun için en iyi kaynaklardan biri Europass’tır. Çünkü Europass formatıyla hazırlanan CV ve motivasyon mektubu, Avrupa Birliği ülkelerinde standartlaşmıştır. Adaylar ve kurumlar için başvuru süreçlerini hızlandırmak adına oluşturulan bu standartlar, sürecin oldukça hızlanmasını da sağlar. Yine de niyet mektubu oluştururken dikkat etmeniz gereken birçok unsur bulunur. Adaylık sürecinizde avantaj sahibi olmak, sizinle aynı niteliklere sahip birçok aday arasından ön plana çıkmak istiyorsanız bu unsurların hepsine önem vermeniz gerekir.

Europass ile Niyet Mektubu Hazırlamak

Motivasyon mektubu nedir ve nasıl yazılır konusunda öncelikle kişisel bilgilerinizi doğru bir şekilde belirtmelisiniz. Ardından mektubun konusunu yazabilirsiniz. Konunun ardından başvuru yapacağınız okul ve bölüm bilgilerini, alıcı bilgileri kısmına doğru bir şekilde yazmalısınız. Daha sonra açılış hitabı, ana mektup içeriği ve kapanış hitabı ile mektubu tamamlayabilirsiniz. Dilerseniz kapanış hitabı bölümüne imza resmi ekleyebilirsiniz. Daha sonra öz geçmişiniz gibi diğer içerik ve evrakları motivasyon mektubu içeriğine dâhil edebilirsiniz.

  • Europass formatıyla motivasyon mektubu hazırlamak için ilk önce bağlantıya tıklayabilirsiniz: Europass Niyet Mektubu
  • Europass sayfasına girdiğinizde “CV oluştur” ve “Niyet mektubu oluştur” diye seçenekler göreceksiniz.
  • Karşınıza “Üye ol” veya “Misafir üye olarak devam edin” seçeneği gelecek. Burada üye olmanız bilgilerinizin kaydı ve tarafınızca devamlı kullanılması yönünden avantajlı olacaktır. -Eğer kaydolmazsanız oluşturmuş olduğunuz niyet mektubunuzu paylaşamazsınız.- Ardından “Profilimi oluştur” dediğinizde kişisel bilgileriniz istenir.
  • Sayfada gerekli bilgileri eksiksiz doldurup devam ettiğiniz takdirde farklı başlıklar altında farklı bilgilerinizi girebileceğiniz bölümleri görebilirsiniz. Bu bilgiler sırasıyla: Belgenin hitap ettiği kişi/kuruluş bilgileri, şehir, tarih ve konu, içerik ve kapanıştır.
  • Bilgileri tekrar gözden geçirdikten sonra eksiksiz bir şekilde girdiğinizden eminseniz “Sonraki” deyip “Şablon seç” aşamasına geçebilirsiniz.
  • Tercih ettiğiniz bir şablonu seçtikten sonra yine “Sonraki” deyip “Format seç ve kaydet” aşamasına ilerleyeceksiniz.
  • Buradan da niyet mektubunuzun adını yazıp kolaylıkla indirebilirsiniz.

Dikkat Edilmesi Gerekenler | Motivasyon Mektubu Nedir ve Nasıl Yazılır

  • Öncelikle belirtmek gerekir ki, okul başvurusu için hazırladığınız CV gibi diğer evraklarda yer veremediğiniz fakat başvurunuzda size fayda sağlayabilecek bilgilerin motivasyon mektubu içeriğinde bulunması önemlidir.
  • Başvuracağınız okula ve bölüme başvuru sebebiniz, en önemli konular arasındadır. Bu nedenle başvuru sebebinizi etkili bir şekilde anlatmalısınız.
  • Adaylık sürecinizin olumlu bir şekilde sonuçlanmasının sizin açınızdan önemini anlatabilirsiniz. Bu şekilde başvuru sebebinizi desteklemiş olursunuz.
  • Oldukça anlaşılabilir fakat etkili bir dil kullanmalısınız. Etkili olmak amacıyla uzun cümlelere başvurmak yerine sade bir dil ile kısa cümleler kullanmaya gayret etmelisiniz.
  • Uzun motivasyon mektubu, size bir avantaj sağlamayacaktır. 500-600 kelime aralığı gayet yeterli bir düzeydir.
  • Mektubu yazmaya başlamadan önceki hazırlığınız da oldukça önemlidir. Kafanızda bir taslak oluşturmalı, kendinizden emin bir şekilde yazmalısınız.
  • Bu nedenle uzun bir hazırlık sürecinden çekinmemeli, mektubu yazdıktan sonra defalarca okumalısınız.
  • Motivasyon mektubu, öz geçmiş ile karıştırılmamalıdır. Başvuru yapacağınız okula CV’nizi ayrı bir şekilde hazırlayarak sunmalısınız.
  • Kendinizden bahsederken, yeteneklerinizi ve niteliklerinizi anlatmakla kendinizi övmek arasındaki çizgiyi iyi korumalısınız. Abartıya kaçmadan olumlu yönlerinizi anlatmaya çalışmalısınız. 
  • Uzun süre motivasyon mektubu nedir ve nasıl yazılır gibi sorularla internette araştırma yapabilir, motivasyon mektubu örneklerine göz atabilirsiniz. Fakat kesinlikle kopyala-yapıştır yoluna gitmekten kaçınmalısınız. Bu size fayda sağlamayacağı gibi zarar da getirebilir.
  • İtalya’da birçok üniversitede Türk öğrenciler burs imkânları sayesinde lisans veya yüksek lisans seviyesinde eğitim alabilirler. Başvurulara hemen başlamak için Pava Education başvuru formunu doldurabilirsiniz. Pava Education’ın uzman eğitim danışmanları sizinle en kısa süre içinde iletişime geçeceklerdir.

Başvuru Formu: https://pavaedu.com/iletisim/