Öğrenci pasaportu yurtdışına çıkmak isteyen öğrencilerin bordo pasaport yerine ücretsiz olarak harç ödemeden çıkartabileceği bir pasaport türüdür. Renk ve tür olarak aslen bordo pasaport gibi olsa da öğrencilerin harç gibi ödemelerden muaf tutulması amacıyla bu pasaport türü çıkarılmıştır.

Ancak öğrenci pasaportunu yalnızca 25 yaşın altındaki öğrenciler çıkartabilmektedir. Genel olarak öğrencilik belgesi ile başvurulurken öğrencinin 25 yaşını dolduracağı seneler hesap edilerek pasaportun süresi için maksimum sınır belirlenir. Bu pasaport öğrenciler için bir ayrıcalık tanısa da yine de yurtdışına çıkarken vize geçerliliği olan ülkelerde vize çıkartmak zorunludur.

Örneğin İtalya’da üniversite okumak isteyen bir öğrenci 25 yaşının altındaysa öğrenci pasaportu ile beraber öğrenci vizesi de almalıdır. Pasaportun süresi için öğrencilik döneminin süresine değil 25 yaşını doldurma durumuna bakılır ve süresi dolduğunda bordo pasaport veya diğer pasaportlardan çıkartılmalıdır, yenileme durumu olmayacaktır.

Öğrenci Pasaportu Nedir?

Harçsız pasaport olarak da isimlendirilen öğrenci pasaportu, yirmi beş yaş altındaki öğrenciliğe devam edenlerin yararlanabildiği bir uygulamadır. Bordo pasaport gibi süresine göre harç ücreti artan bir tarifesi yoktur. Sadece defter bedeli olan ücretini ödeyerek öğrenciler ilgili yaş sınırını dolduracağı seneye kadar uzatılmış bir pasaporta sahip olurlar.

Bu pasaport öğrenci vizesi ile aynı anlama gelmemektedir, öğrenci vizesi yurtdışında lisans veya yüksek lisans okumak isteyen öğrencilerin çıkartmak zorunda olduğu bir vizedir. Bu vize öğrencilere eğitim süreleri boyunca gittiği ülkede oturum izni sağlamaktadır. Öğrenci vizesi çıkartmak için 25 yaş gibi sınırlar bulunmaz.

Yani özet olarak öğrenci pasaportu öğrencilere 12 senelik öğrenim hayatına ek olarak 4 senelik de lisans okuyacağı seneler hesap edilip bu dönemlerde yurtdışına çıkmalarını kolaylaştırmak amacıyla verilen bir haktır. Bu belirli süre dolduğunda öğrenci bile olsa yurtdışına çıkabilmek için bordo pasaport çıkartmalıdır.

 

Bordo pasaport nedir?

Umumi pasaport olarak da bilinen bordo pasaport herhangi bir yaş sınırı veya bir unvana bakılmaksızın herkesin çıkartabileceği pasaport türüdür. Bu pasaportu çıkartacak kişiler ihtiyaçları doğrultusunda 6 aydan 10 yıla kadar istedikleri sürede çıkarabilirler. Pasaportun çıkartılacağı süreye göre harç ücreti artmaktadır.

Ek olarak diğer pasaport türleri arasında şunlar da sayılabilir:

Ayrıca bununla ilgili olarak “Pasaport Nasıl Alınır?” yazımıza da göz atmayı unutmayın!

Öğrenci Pasaportu Nasıl Alınır?

Öncelikle nüfus müdürlüğünden randevu alınmalıdır. Nüfus müdürlüğünde randevu alırken ekranda öğrenci pasaportu isimli bir seçenek bulunmayacaktır, bu sebeple “umuma mahsus pasaport (bordo)” yazan seçeneği seçmelisiniz. Bordo pasaport seçeneğini seçtikten sonra istediğiniz nüfus müdürlüğünden randevu talebinizi oluşturmalısınız.

Öğrenci pasaportu çıkartma talebinizi nüfus müdürlüğünde işlemi gerçekleştireceğiniz sırada yapmalısınız. Yani öğrenci belgesi ve diğer önemli evrakları toplamanız gereklidir. Pasaportun çıkartılma süreci aşama olarak şu şekildedir:

  • Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü sitesi üzerinden pasaport randevusu seçeneğini seçin
  • Pasaport randevusu seçeneğinden sonra “yeni randevu” seçeneğini seçin
  • Yeni randevu seçeneğinden sonra karşınıza üç pasaport alternatifi çıkmaktadır
  • Seçmeniz gereken pasaport türü “umuma mahsus pasaport (bordo)” olmalıdır
  • Bordo pasaportu seçtikten sonra nüfus müdürlüğünde randevu talebiniz oluşacaktır
  • Randevu öncesinde öğrenci belgesi, biyometrik fotoğraf gibi ilgili evrakları hazırlamalısınız

Kaç günde çıkar?

Öğrenci pasaportu için nüfus müdürlüğünden randevu oluşturmanız ve randevu sonrası ilgili talebi oluşturmanızdan sonraki süreçte 7-8 gün içinde pasaportunuzu teslim alabilirsiniz. Ancak işlerin yoğunluk durumuna göre pasaportunuzun onaylanması ve teslim süreci biraz uzayabileceğinden 2 haftayı da bulabilmektedir.

Öğrenci Pasaportu için Gerekli Evraklar Nelerdir?

Nüfus müdürlüğü üzerinden pasaport randevunuzu oluşturduktan sonra birtakım belgeleri hazırlamanız gereklidir. Genel olarak tüm pasaport çıkartma işlemlerinde olduğu gibi öğrenci pasaportu için de en fazla 6 ay öncesinde çekilmiş biyometrik fotoğraf, kimlik kartı ve defter ücreti dekontu gibi evraklar bulunur.

Harçsız pasaport olarak da bilinen öğrenci pasaportu alabilmek için gerekli tüm evraklar şunlardır:

  • Kimlik kartının aslı
  • Defter ücreti dekontu (2023 güncel fiyatı 501 TL)
  • Biyometrik fotoğraf (2 adet olmalıdır)
  • Öğrenci belgesi (İlkokul, ortaokul, lise, lisans veya ön lisans)
  • Önceden çıkartılmışsa eski pasaport da teslim edilmeli
  • Harçsız pasaport talep yazısı oluşturulmalıdır

Harçsız pasaportu çıkartmak için eğitiminize devam ediyor ve 25 yaşının altında olmanız gereklidir. Yani üniversite öğrenimine ara vermiş ve kaydı silinmiş kişiler veya 25 yaşından gün alanlar öğrenci pasaportu talebinde bulunamayacaktır.

25 Yaş Üstü Kişiler Nasıl Öğrenci Pasaportu Alabilir?

Öğrenci pasaportu çıkartmak için 25 yaş üstü kişilerin hakları bitmiş olacağından yapmaları gereken umuma mahsus (bordo) pasaport talebinde bulunmalıdır. 6 aydan 10 yıla kadar istenilen sürede harç ücretini ödedikten sonra bordo pasaportu çıkartabilirsiniz. Bununla beraber yurtdışında üniversite eğitimi almak gibi bir amaçla pasaport çıkartıyorsanız bununla beraber öğrenci vizesi almalısınız.

Öğrenci vizesi size amacınıza göre kısıtlı süre için verilir ve süresi otomatikman eğitim sürenizin dolması gibi sebeplerle dolmaktadır. Ancak pasaport sürenizi ne kadar uzattıysanız süresi halen geçerli olacaktır.

Kimler Öğrenci Pasaportu Alabilir?

Harçsız pasaportu ilkokul, ortaokul, lise, lisans, ön lisans veya 25 yaşından gün almayıp yüksek lisans eğitimine devam eden tüm öğrenciler çıkartabilecektir. 18 yaşından küçük olan öğrencilerin pasaportlarının çıkartılması için velileri ile talep oluşturulmalıdır. Bunun dışında açık öğretim programları ile lise, lisans, tezsiz yüksek lisans gibi alanlarda eğitim alanlar da öğrenci belgeleri ile birlikte öğrenci pasaportu çıkartabileceklerdir.

Yeşil pasaport gibi farklı türde pasaporta sahip olan öğrenciler ayrı olarak öğrenci pasaportu çıkartamaz. Aynı anda tek bir pasaport hakkı olmaktadır. Yani hem yeşil pasaport hem de harçsız pasaport 25 yaşına kadar hak tanıdığından öğrenci kendisi için avantajlı olanı tercih etmelidir.

18 yaşından küçükler nasıl öğrenci pasaportu alabilir?

Genel olarak 18 yaş altı öğrenciler harçsız öğrenci pasaportunu çıkartabilmek için süreçlerini velileriyle birlikte yürütmektedir. Nüfus müdürlüğü üzerinden pasaport çıkartma talebini oluşturduktan sonra randevu günlerinde ilgili evrakları toplamalı ve velileri ile beraber gitmelidir. 18 yaşından gün alan ve 18 yaşını tamamlamış öğrenciler ise velilerinin onayı gerekmeksizin öğrenci pasaportlarını kendi alabilirler.

Ayrıca öğrenci pasaportunun çıkartılması sürecinde ödenen defter ücreti (501 TL) 18 yaşından küçük veya büyük farkı aranmaksızın herkesten alınmaktadır.

18 yaşından küçüklerin öğrenci pasaportları ne kadar geçerlidir?

Öğrenci pasaportunu teslim alan 18 yaşından küçükler, yaşlarının 25’e erişmesi süresine kadar bu pasaportun haklarından faydalanabilecektir. 25 yaşını tamamlayan öğrenciler ise eğitim süreçleri devam ediyor ve yurt dışında bulunuyor olsalar bile pasaportlarını teslim edip yeni pasaport çıkartmalıdır.

Erasmus İçin Hangi Pasaport Çıkartılmalı?

18 yaşını tamamlamış ve yurtdışında bir üniversitede Erasmus yapmak isteyen öğrenciler bir sene veya bir yarıyıl eğitim alacaklarından durumlarına göre 6 ay, 1 yıl veya 2 yıllık sürelerde pasaport ve vizeye ihtiyaç duymaktadır. Erasmus yapacak öğrenciler eğer 25 yaşını tamamlamamış ise öğrenci pasaportu haklarından yararlanabilmektedir.

25 yaşını doldurmuş öğrenciler ise bordo pasaport çıkartmalıdır. Hangi türde pasaport çıkartılmış olursa olsun, Erasmus eğitimi için öğrenciler aynı zamanda D tipi Schengen vizesi de çıkartmalıdır.

Öğrenci Pasaportu İle Hangi Ülkelere Gidilir?

Bir bordo pasaport türü olan öğrenci pasaportu tamamen bordo pasaport ile aynı özelliklerdedir, sadece öğrencileri harç ödemeleri gibi masraflardan muaf tutmaktadır. Bunun dışında bu pasaport ile birlikte çıkartacağınız vize sayesinde istediğiniz ülkeye seyahat edebilirsiniz. Eğitim gibi amaçlarla yurtdışına çıkmanız gerekiyorsa harçsız pasaport ile birlikte Schengen, Amerikan veya İngiltere öğrenci vizesi gibi gideceğiniz ülkeye uygun vize almanız gereklidir.

Öğrenci Pasaportu Ücreti Ne Kadar?

Bordo pasaport çıkartma sürecinde 6 aydan 10 yıla kadar hangi süre ile çıkartılacaksa ona göre fazla ücret tarifesi uygulanmaktadır. Ancak öğrenci pasaportu çıkartmak için ne süre belirtilmesine gerek vardır, ne de harç ödenmesine gerek vardır. Bu pasaportu çıkartmak için öğrencilerin tek ödemesi gereken ücret defter bedelidir. Defter bedelinin 2023 yılı güncel ücreti ise 501 TL’dir.