Tren kıyılarının merkezinde yer alan Palermo şehri, İtalya’nın Sicilya bölgesinin başkenti ve en kalabalık şehridir.  Fenikeliler tarafından M.Ö. 734 yılında kurulan Palermo, tüm anıtları, kültürü ve mutfağında görülebilen uzun ve zengin bir tarihe sahiptir. 

Palermo Şehri Gezilecek Yerler

Şehri gözetleyen, 12. Yüzyıl Arap hükümdarları tarafından inşa edilen La Zisa Kalesi, Piazza Pretoria ise 17. Yüzyıldan kalma güzel Barok tarzı çeşmelere sahiptir.  Ayrıca, benzersiz ses sistemi ve minderli oturma düzeni sayesinde sinemaseverlere unutulmaz bir sinema deneyimi yaşatan Cinestar Arena Rubinstein gibi opera binaları, galeriler ve sinema salonları gibi birçok kültürel etkinlik de mevcuttur.

Ayrıca, Palermo’nun eşsiz mutfağı, Arap köklerini temsil eden panelle (kızarmış nohut börekleri) arancini (kızarmış pirinç topları) gibi geleneksel yemeklerle Sicilya ve Arap lezzetlerinin bir karışımıdır.  Hem turistler hem de yerel halk için sunacak çok şey olduğundan, Palermo şehrinin kültürel keşif ve maceraya özlem duyanlar için ideal bir destinasyon olduğunu söyleyebiliriz.

Palermo’ya Nasıl Gidilir?

Palermo şehrini ziyaret etmek isteyen gezginler için en iyi seçenek, şehir merkezine 25 kilometre uzaklıkta bulunan Falcone-Borsellino Havalimanı’na (PMO) uçmaktır.  Alitalia ve Lufthansa dahil olmak üzere çeşitli büyük havayolları, birçok büyük Avrupa şehrinden bağlantılı uçuşlar sunmaktadır. 

Palermo Seyahatinizde Ulaşım Olanakkarı

Palermo Havalimanından şehir merkezine gitmek için otobüs ve trenleri kullanabilirsiniz. Yaklaşık yarım saatte bir hareket eden otobüsler direkt olarak şehir merkezine gider ve fiyatı 6 Euro’dur. Ek olarak, Trinacria Express hattı, Palermo şehri ve Havaalanı arasında karşılıklı seferler düzenlemektedir. Ortalama 50 dakika süren bu yolculuğun fiyatı ise 5.5 Euro. Taksi kullanacak yolcular, ortalama 45 Euro ödeyerek şehir merkezine ulaşabilirler. 

Palermo Şehri Gezilecek Yerler Nelerdir? |  Nerelere Gidilir?

Sicilya’nın en büyük şehri ve başkenti Palermo’da kaçırılmaması gereken yerlerin başında; Norman Palace ile onun zengin renkli mozaiklerle dekore edilmiş büyüleyici Kraliyet Şapeli ve yakınlardaki güzel Palermo Katedrali gelir. Cappella Palatina ve Teatro Massimo opera binası da mutlaka görülmesi gereken yerler arasındadır. 

Park severler için Villa Giulia, konuklarına botanik bahçeleri, bir gölü ve yerel tarihi sergileyen küçük bir müzeye ev sahipliği yapan Belvedere Umberto I anıtını keşfetme şansı sunar. Ayrıca, kültür meraklıları, etkileyici Bizans mozaiklerine sahip Martorana kilisesini ziyaret etmeyi de ihmal etmemelidir.  

Alışveriş tutkunları öğleden sonralarını mükemmel alışveriş fırsatları için Via Roma veya Via Maqueda caddelerinde dolaşarak geçirebilir; gurmeler ise Palermo’nun Arancine (pirinç topları) veya panelle (kızarmış leblebi pideleri) gibi lezzetli sokak yemeklerine vakit ayırabilirler. 

Buradan yola çıkarak; Palermo’nun güzelliklerinin detaylarına hep birlikte bakalım.

Norman Palace (Norman Sarayı)

Palermo kentindeki Norman Sarayı, Orta Çağ’da bulunan sanat ve mimarinin kaynaşmasının harika bir örneğidir.  1130 ile 1182 yılları arasında dönemin Kralı için inşa edilen bu büyüleyici yapı, sarı tüf taşından yapılmış sağlam duvarları içinde koruma sağlayan merlonlar ve taretlerle kaplı yedi çokgen kuleli bir iç avluya sahiptir.  

Norman Sarayı - Palermo'da Gezilecek Yerler

İçerideki mücevherler arasında, tonozlarında ve kemerlerinde rengarenk boyanmış mozaiklere sahip, Romanesk ve Arap stillerinin bir kombinasyonu olan ünlü Palatine Şapeli bulunmaktadır.  Ek olarak, girift geometrik mermer zeminlere, kraliyet mahremiyetini korurken çok kullanıcılı işlevsellik için inşa edilmiş termal banyolara ve muhteşem oymalarla birlikte İncil temalarını vurgulayan ışıltılı mozaiklerle dolu iki manastıra sahip Hall of Henry VI yer alır. 

Palermo Katedrali (Cattedrale Di Palermo)

Palermo’nun kalbinde yer alan Cattedrale di Palermo (Palermo Katedrali) Sicilya-Norman mimarisinin muhteşem bir örneğidir.  1184 ve 1197 yılları arasında Kral III.  1063’te başpiskoposluğun merkezi oldu;  Papa III. Honorius, 1214’te buraya katedral statüsü verdi. Bazilika tarzı dini törenler ve ayinler için önemli bir merkez olan bu bölge, büyük kalabalıkları barındırmak için yüzyıllar boyunca kapsamlı bir şekilde yenilenmiştir.  

Palermo Katedrali Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Bugün ziyaretçiler, Pietro Novelli, Antonello Gagini ve Giovanni Migliaro gibi önde gelen yerel sanatçıların freskleri de dahil olmak üzere, duvarlarında yer alan birçok sanat eserini görebilirler.

Aynı zamanda kadehler, cüppeler ve kutsal emanetler gibi çeşitli dini eserlere de ev sahipliği yapmaktadır.  Cattedrale di Palermo, Palermo’yu ziyaret eden herkesin mutlaka görmesi  gereken bir simge yapıdır.

Cappella Palatina (Palatina Şapeli)

Palatina Şapeli, Kral II. Roger tarafından; yönetimi sırasında bir katedral kilisesi olarak kullanılmak üzere tasarlanan Sicilya-Arap mimarisinin çarpıcı bir örneğidir ve Norman Sarayının bir parçasıdır. 1140 civarında inşa edilen şapel, Palermo’nun ikonik bir simgesi ve Ortaçağ sanatı ve kültürüyle ilgilenen herkesin mutlaka görmesi gereken bir yapıdır. 

Palatina Şapeli Hakkında Önemli Bilgiler

Bizans, İslam ve Hristiyan unsurlarını birleştiren iç kısım, arabesklerle ve orijinal dekorasyonunun kalan birçok parçasının bozulmadan kaldığı İncil’den sahnelerle karmaşık bir şekilde boyanmıştır. 

Dış cephe, asma katta bir iç portik ve çift revakla çevrilidir. Tarih boyunca çeşitli bezemelere maruz kalmıştır, ancak yine de Sicilya sanatının çeşitliliği ve zenginliğinin bir kanıtıdır.

Massimo Teather (Massimo Tiyatrosu) 

1875-1891 yılları arasında inşa edilen bu büyük opera binası, İtalyan kültürünün bir simgesidir ve geleneksel bir performans sergilemek ya da sadece salonunun muhteşem mimarisine hayran olmak isteyen turistler için popüler bir destinasyondur. 

Mermer merdivenler, Barok tablolar, yaldızlı duvarlar, Korint sütun başlıkları ve ahşap çerçevelerin ardındaki aynalar gibi özenli süslemelerle tiyatro, ziyaretçilerine unutamayacakları bir deneyim sunar. 

Massimo Tiyatrosu - Palermo Şehri Gezi Rehberi

Tiyatro, yüksek kaliteli akustiği ve zarif tasarımı nedeniyle Massimo’da sık sık performans sergileyen büyük Pavarotti de dahil olmak üzere dünyanın en ünlü sanatçılarından bazılarına ev sahipliği yaptı.  Opera gösterilerinin yanı sıra yıl boyunca çeşitli bale gösterileri ve konserlere de ev sahipliği yapıyor.

Sicilya’nın başkenti Palermo, geçmişe uzanan köklü tarihi ile çok kültürlü bir mozaiktir. Bazı detaylardan bahsettik ama Palermo’da görmeniz gereken bazı diğer yapı ve mekanlar ise şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Porta Nuova
  • Fontana Pretoria
  • Regional Archaeological Museum 
  • Montreal Katedrali
  • Quattro Canti
  • Orto Botanico di Palermo

Palermo’da Nerede Kalınır?

Palermo’da konaklama, lüks beş yıldızlı otellerden ekonomik hostellere kadar çeşitlilik gösterir, bu nedenle herkes için bir şeyler vardır.  Teatro Massimo ve Vucciria gibi birçok tarihi mekana ve anıta yakın kalmak isteyenler için Palermo’nun merkezi ideal olacaktır. Burada bulunan Via Maqueda ve Corso Vittorio Emmanuele gibi caddeler en popüler cazibe merkezlerinden bazılarına ev sahipliği yapmaktadır.  

Alternatif bir yaşam tarzı deneyimi arıyorsanız, La Kalsa veya Albergheria bölgelerinde kalmayı deneyin. Bu mahalleler harika gece hayatı mekanları, kafeler ve restoranların yanı sıra bol miktarda sokak sanatı sunar. 

Şehir merkezi ve çevresinde fiyatlar ortalama olarak 60 Euro’dan başlıyor ve sunulan imkanlara göre 200 Euro’ya kadar çıkabiliyor. Bu noktada birkaç otel ve B&B gibi konaklama önerisinde bulunabiliriz:

Bununla ilgili olarak “İtalya’da Öğrenciyken Geçinmek” yazımıza da göz atabilirsiniz.

  • La Maison Del Sole
  • Marmur Suite
  • Dimora Bellini
  • Hotel Politeama
  • Case Natoli
  • Afea Art Rooms
  • Cathedral Wiew Apartments

Palermo’da Gece Hayatı

Palermo’nun genç nüfusu, gece hayatını şekillendiren en önemli etkendir. Özellikle Via Roma caddesi ve çevresi gençlerin rağbet gösterdiği yerlerdir. Burada çok sayıda bar, restoran ve kulüp bulunur. Eğlenceli ve hareketli saatler geçirmek için burayı tercih edebilirsiniz. Ek olarak, Teatro Massimo’da bir eğlence varsa mutlaka uğrayın. 

Palermo Şehrinde Gece Hayatı Nasıldır?

Belirli bölgeler gece hayatı açısından pek güvenli olmayabiliyor. Sakin ve nispeten ucuz yerlerden bir turist olarak uzak durmak gerekebilir. Via Roma, Castel Nuovo ve Piazza Verdi bölgeleri güvenli bölgeler olarak sıralanabilir. Ayrıca, Palermo’da gece hayatı diğer şehirlere kıyasla daha geç başlıyor diyebiliriz. 

Palermo’da Alışveriş

Palermo şehri, herkes için bir şeyler sunan ideal bir alışveriş yeridir.  Lüks butikler, bağımsız mağazalar ve ağzına kadar taze ürünlerle dolu yerel pazarlarla dolu canlı, ilginç sokaklara sahip olan her türden alışveriş tutkunu, şehrin cazibesine kapılır.

Palermo Şehri İçerisinde Alışveriş Yapabileceğiniz Yerler

Ayrıca, Akdeniz kıyısındaki konumu nedeniyle ziyaretçiler, denizcilik mirasını yansıtan güzel ve uygun fiyatlı el sanatları bulabilirler.  Sicilya folkloru tasvirleriyle dolu el yapımı seramikler ve Kuzey Afrika motiflerinden ilham alan incelikle işlenmiş cam işleri şehirde oldukça popülerdir. 

Palermo’da Ne Yenir? 

Palermo şehri, Akdeniz’de yer aldığından, Avrupa, Kuzey Afrika, Orta Doğu ve ötesinden uzun bir mutfak etkisi geçmişine sahiptir.  Palermo’nun diyetinin temeli, Pesce con verdure (sebzeyle pişirilmiş balık yahnisi) veya kızarmış kalamar olan Kalamar Fritti gibi deniz ürünleri yemekleridir.  

Kalamar Fritti - İtalya Lezzetleri

Popüler meyve ve sebze yemekleri arasında bir tür patlıcan yahnisi olan Caponata ve domates soslu ve ricotta peynirli Kuskus Alla Norma yer alır. 

Tabii ki pizza ve makarna gibi İtalyan favorileri bu İtalyan şehrinde popülerdir ancak aynı zamanda Pane e Panelle (susamlı çörek üzerinde servis edilen kızarmış nohut) ve diğer birçok farklı spesiyalite gibi daha maceralı teklifler de bulacaksınız.  Palermo’da ne yemeyi seçerseniz seçin, lezzetli bir şey yiyeceğinizden emin olabilirsiniz. 

Palermo Şehrinde Öğrenci Hayatı Nasıldır? 

Palermo’da öğrencilerin katılabileceği eğitim gezilerinden maratonlara, kültürel etkinliklere ve performanslara kadar çeşitli aktiviteler vardır.  Buna ek olarak, öğrenci organizasyonları, öğrencilerin farklı geçmişlere sahip insanlarla bağlantı kurmasına ve tutkularını keşfetmesine olanak tanıyan destek hizmetleri ve sosyal ağlar sağlar. 

İtalya'da Üniversite Eğitimi - Palermo

Akdeniz iklimi ve rahat yaşam tarzı ile Palermo şehri, öğrencilerin çalışma alanları veya meslekleri ile ilgili değerli dersler öğrenirken yerel kültürle etkileşim kurma fırsatları sunan plajlar, tarihi anıtlar ve doğal alanlar gibi boş zaman etkinlikleri için ideal bir ortam sunar.  

Sicilya bölgesi, İtalya’nın diğer bölgelerine kıyasla daha uygun fiyatlı bir bölge olduğundan, öğrencilerin günlük yaşam giderleri de düşük olur. Konaklama fiyatları, kırtasiye ve ulaşım masrafları göz önüne alındığında; ideal bir öğrenci merkezidir. 

Palermo şehri, Katanya ve çevre şehirlerde insanlar oldukça sıcakkanlı ve yardımseverlerdir. Bu durum, öğrencilerin gündelik yaşamını ve eğitim sürecini daha da kolaylaştırır. Ek olarak, yıl boyunca öğrencilerin yerel halkla kaynaşabilecekleri ve kültürler arasında uluslararası anlayışı ilerletebilecekleri bir dizi eğlenceli ortam oluşur.

Palermo Şehrinde Burs İmkanları 

İtalya’da burs imkanları bölgeden bölgeye değişir. Genel olarak, ailenizin ve şahsınızın gelirine, bulunduğunuz ülkeye bağlı olarak eğitim ücretleri değişebilir.

Sicilya bölgesi önemli bir öğrenci bölgesi olduğu için birçok burs bulma imkanınız olabilir. Konaklama, maddi destek ve yemek yardımı gibi birçok fırsat bulunur. Ayrıca, İtalya; Avrupa’nın en çok burs veren ülkelerinden biridir. 

Ayrıca bununla ilgili olarak “İtalya’da Burs Olanakları” yazımıza da göz atmayı unutmayın!

Palermo’da Yurt ve Konaklama

Palermo Üniversitesi, şehre gelen öğrencilere yurt hizmeti sağlamaktadır. Bu yurtlar genellikle ilk tercih edilen seçenektir. Ek olarak, Üniversitenin anlaşmalı olduğu birçok konaklama acentesi vardır. Bu acenteler aracılığıyla; pansiyon ve apart daire gibi seçenekler değerlendirilebilir. 

Üniversiteden bağımsız olarak, şehirde çok sayıda pansiyon, kiralık daire gibi konaklama seçeneği bulunabilir. Öğrencilerin yoğun olarak yaşadığı bölgelerde uygun fiyatlı daireler ve hosteller yer alır. Ayrıca, ulaşım ağının sağladığı fırsatlarla, üniversiteye uzak bölgelerde konaklamak bile sorun yaramayacaktır. Konaklama fiyatlarının, diğer İtalyan şehirlerine oranla oldukça düşük olduğunu da hatırlatalım. 

Ayrıca “İtalya’da Konaklama” ve “İtalya’ya Taşınmak ve İtalya’da Yaşamak” yazılarımız da ilginizi çekebilir.

Palermo Şehrindeki Üniversiteler 

Palermo şehrinde, Palermo Üniversitesi bulunur. Bilinen adıyla; Università degli Studi di Palermo olan bu kurum, 1806 yılında kurulmuştur. Uzun ve köklü tarihi ile kaliteli bir eğitim merkezidir. 

Üniversitede, toplam 16 Fakülte bulunur ve çok çeşitli alanlarda çalışmalar gerçekleştirilir. Dünyanın pek çok noktasından gelen uluslararası öğrencilere ev sahipliği yapar. 

Bununla ilgili olarak “İtalya’da Mezun Olduktan Sonra İş Fırsatları” yazımıza da göz atabilirsiniz.