Pasaport ücretleri her pasaportun türüne göre farklılaşmaktadır. Pasaportların süresi bazılarında otomatik olarak belirlenir ve sadece defter bedeli olan ücreti alınmaktadır. En yaygın kullanılan umuma mahsus (bordo) pasaportta ise 6 aydan 10 yıla kadar istenilen sürede pasaport çıkartılır ve çıkartılan süreye göre harç bedelleri artmaktadır.

Pasaportların umuma mahsus, hususi veya hizmet gibi birçok farklı türü vardır. Kişiler statüsüne göre ayrıcalıklı pasaportlardan yararlanabileceği gibi her yaştan kişinin sahip olabileceği pasaportlarda bulunur. Genelde çoğu kişi vize ile pasaportu birbirine karıştırabilmektedir. Ancak pasaportu çoğunlukla herkes çıkartabilirken vize çıkartmak için belirli şartlar karşılanmalıdır.

Pasaport ve Vize Nedir?

Birçok farklı pasaport ve vize türü olması sebebiyle çoğu kişi vize ile pasaportu birbiri ile karıştırabilmektedir. Genel olarak vize yabancı ülkelerde ikamet etmeniz için size hangi amaçla bulunuyorsanız onun için belirlenen süreye göre hak tanır. Pasaport ise yurtdışına çıktığınızda sizin hangi ülke vatandaşı olduğunuzu tanımlayan bir kimlik kartı işlevi görmektedir.

Bu tanımla bakılacak olursa pasaport vatandaşlık bilgilerinizi ve vatandaşı olduğunuz ülkedeki kimliğinizi yansıtan bilgileri içermektedir. Bununla birlikte pasaportun türleri de kişilerin vatandaşı olduğu ülkedeki statüsüne göre ayrışmaktadır. Bunun için sadece belirli kademede kamu memurluğu yapanların yeşil pasaport veya öğrencilerin öğrenci pasaportu çıkartabilmesi gibi örnekler verilebilir.

Vize ise kişilerin yurtdışına hangi amaçla çıkacaksa bu amaca yönelik verilmektedir. Örneğin öğrenciler yurtdışında eğitim almak için öğrenci vizesi talebinde bulunur veya yurtdışında çalışmak için çalışma vizesi talebinde bulunulur. Bunlar gibi vize  çıkartmak için yurtdışına hangi amaçla çıkılıyor ise bu amaçlar belirtilmelidir.

Ayrıca daha detaylı bilgi almak için “Vize Nedir, Vize Türleri Nelerdir?” yazımıza da göz atabilirsiniz.

 

Kaç Pasaport Çeşidi Var, Ücretleri Ne Kadar?

Genelde pasaport çeşitleri neler, hangi renk pasaport daha iyi gibi sorular her pasaport çıkartacak kişinin aklına gelir. Pasaportlar kişilere hangi ülke vatandaşı olduğunu tanıtan bir kimlik kartı olarak verilir. Belirli sürelerle çıkartılabilen bu pasaport kartları kişilerin özel durumlarına göre farklı türde olabilmektedir.

Tüm pasaport türlerini sayılacak olursa, şunlardan oluşmaktadır:

1 – Bordo (Umumi) Pasaport

En yaygın kullanım alanına sahip ve 18 yaş altındaki veya üstündeki herkesin çıkartabileceği pasaport türüdür. Umuma mahsus (umumi) olarak da bilinen bordo pasaport belirli sürelerle çıkartılabilmektedir. En az 6 ay süreli ve en fazla da 10 yıl süreye kadar çıkartılabilen bu pasaport ile beraber kişiler vize işlemlerini de tamamlayarak istedikleri ülkeye seyahat edebileceklerdir.

Umumi yani bordo pasaport ile vize işlemi gerekmeyen yabancı ülkelere seyahat etme imkanı tanır. Brezilya, Arjantin, Azerbaycan gibi birçok ülkeye vize çıkartmadan sadece bordo pasaportunuzla gidebilirsiniz.

Bordo pasaport ücretleri ne kadar?

Umumi (bordo) pasaportun ücretleri iki kalemden oluşur. Birincisi ne kadar sürelik pasaport çıkartacaksanız bunun için harç ücreti ve ikinci olarak da defter bedeli olan ücrettir. Defter bedeli 2023 yılı güncel fiyatı 501 TL’dir.

Süre Harç Ücreti
6 ay 1.535,50 TL
1 yıl 2.013,45 TL
2 yıl 2.970,15 TL
3 yıl 4.008,75 TL
3+ yıl 5.444,25 TL

Ayrıca bordo pasaport süresi dolduktan sonra tekrar yeni ücret tarifesi üzerinden yenileme işlemi yapılmalıdır. Pasaportu ilk defa çıkartmak ile yenileme işleminde aynı ücret ödenmektedir. Ancak pasaport yenileme yaparken tekrardan defter bedeli ödenmemektedir.

2 – Öğrenci Pasaportu

Harçsız pasaport olarak da isimlendirilen öğrenci pasaportu bir bordo pasaport türüdür. Öğrenci pasaportunun harçsız olarak isimlendirilme sebebi bordo pasaportun öğrenciler için harçsız bir şekilde çıkartılabilmesine olanak tanıyor olmasıdır. 25 yaş altındaki tüm öğrencilerin yararlanabileceği bu pasaportun bordo karttan özel ayrıcalıkları yoktur yalnızca harç ödemesinden muaf olma durumu sunar.

Ayrıca daha detaylı bilgi almak için “Öğrenci Pasaportu Nedir?” yazımızı da inceleyebilirsiniz.

Öğrenci pasaportu fiyatı ne kadar?

Harçsız öğrenci pasaportunun ücreti sadece defter bedelidir. Bu sebeple 18 yaşından küçükler de dahil öğrenci pasaportu çıkartacak herkes 2023 güncel fiyatı 501 TL olan defter bedelini ödemelidir.

3 – Yeşil (Hususi) Pasaport

Sadece belirli unvana sahip kişiler ve aile yakınlarının yararlanabileceği yeşil pasaport bu özelliğinden ötürü hususi olarak nitelendirilmektedir. 1, 2 ve 3. kademlerde görev yapmış devlet memurları, devlet sporcusu statüsündeki sporcular, eskiden kamu bankaları olarak bilinen bankaların çalışanları gibi belirli meslek mensupları bu pasaportu çıkartabilmektedir.

Bu pasaportu çıkarmaya hak sahibi olan kişilerin eş ve 25 yaş atlındaki çocukları da aynı şekilde bu haktan yararlanabilir. Üstelik emeklilikle birlikte de bu hak hem eş hem çocuklar için devam eder. Ancak çocukların hususi pasaporttan yararlanma hakkı 25 yaşı itibari ile dolmaktadır.

Ayrıca detaylı bilgi almak için “Yeşil Pasaport Nedir?” yazımıza da göz atabilirsiniz.

Yeşil pasaport ücreti ne kadar?

Hususi yani yeşil pasaportun harç ücreti bulunmamaktadır. Öğrenci pasaportu gibi sadece defter bedeli üzerinden ücretlendirilen bu pasaporta sahip olmak isteyen hak sahibi kişiler, güncel fiyat olan 501 TL’yi ödeyerek çıkartabileceklerdir.

4 – Siyah (Diplomatik) Pasaport

Diplomatik yani siyah pasaport adı üstünde sadece devlet temsilciliği yapan diplomatlara verilen bir pasaport türüdür. Bakanlar, valiler, TMBB üyeleri, Cumhurbaşkanlığı sekreterleri, belediye başkanları gibi devlet makamlarında görev alanların ve aile fertlerinin yararlanabileceği bir haktır.

Siyah pasaport birçok ülkeye vizesiz giriş imkanı tanımaktadır ve bu pasaportu ilgili makamlarda görev alan kişilerin eş ve çocukları da çıkartabilmektedir. Pasaport türleri arasında en ayrıcalıklılar arasında değerlendirilebilir.

Siyah pasaport ücreti ne kadar?

Diplomat konumunda bulunanların yararlanabileceği siyah pasaport için yeşil pasaportta olduğu gibi sadece defter bedeli olan 501 TL ödenir, harç ücreti bulunmamaktadır.. Sınırsız süre ile alınabilen bu pasaporttan ilgili makamlarda bulunan kişiler emekli olduktan sonra eşleriyle birlikte yararlanabilecektir. Çocuklar ise 25 yaşına kadar yararlanabilir.

5 – Gri (Hizmet) Pasaport

Hizmet ya da gri pasaport olarak isimlendirilen bu pasaport, yeşil veya siyah pasaporta sahip olamayan ancak aynı şekilde devlet ve kamu kurumları gibi alanlarda görev alan kişilere verilmektedir. Devlet ya da belediye makamlarında görev alan kişiler, anlaşmalı ülkelerde memur statüsünde çalışan kişiler, eş ve çocuklarının yararlanabildiği haktır.

Gri pasaport yurtdışında yapılacak hizmet esasına göre verilmektedir. Bu sebeple hizmet ne kadar sürecek ise hizmet pasaportunun süresi de ona göre verilir, eş ve çocukları da bu süre içerisinde bu pasaport hakkından yararlanabilir. Sürenin dolması ile hak sona ermektedir. Genellikle ilgili görev için çıkartıldığından vize çıkartılmasına gerek duyulmamaktadır.

Gri pasaport ücreti ne kadar?

Yurtdışında hizmet amaçlı verilen gri pasaport için sadece defter bedeli olan 501 TL ödenmektedir. Harç ödemesi bulunmayan bu pasaport ile hak sahibi kişiler görev süreleri içerisinde yararlanabileceklerdir. Ancak gri pasaport haklarından diğer ayrıcalıklı pasaportlarda olduğu gibi emeklilik sonrası yararlanma durumu olmamaktadır.

6 – Bebek (Çocuk) Pasaportu

Yurtdışına çıkarken 18 yaş altındaki çocuklar için çıkartılması gereken pasaport türüdür. Çocuk yeni doğan olmuş olsa bile yurtdışına çıkabilmek için bebek için pasaport çıkartılması zorunludur. Çocuk pasaportları en fazla 5 yıl süre ile çıkartılabilmektedir.

Bebek (çocuk) pasaportu ücreti ne kadar?

18 yaş altı çocuklar için çıkartılan çocuk pasaportu için  en az 6 ay en fazla da 5 sene olarak ücret tarifesi uygulanmaktadır. Çıkartılacak süreye göre harç ücretleri artar ve ilave olarak 501 TL defter bedeli eklenmektedir.

Çocuk (bebek) pasaportunun 2023 güncel harç ücretleri şu şekildedir:

Süre Harç Ücreti
6 ay 689,75 TL
1 yıl 1.008,31 TL
2 yıl 1.646,12 TL
3 yıl 2.338,54 TL
5 yıl 3.295,57 TL

Pasaport Başvurusu Nereden ve Nasıl Yapılır?

Tüm pasaport türleri için başvurular Nüfus Müdürlüğü ve Vatandaşlık İşlerinin sitesi (nvi,gov.tr) üzerinden yapılmaktadır. Pasaport işlemlerini seçtikten sonra yeni randevu oluştur seçeneği üzerinden başvuruda bulunacağınız pasaport türünü seçmelisiniz. Seçtiğiniz pasaport türünden sonra Nüfus Müdürlüğü randevu talebinizi oluşturabilirsiniz.

Randevuya gitmeden önce gerekli tüm evrakları hazırlamanız ve harç ile defter bedeli ücretini yatırmanız gereklidir. Pasaport randevunuzu il ve ilçe herhangi bir Nüfus Müdürlüğü üzerinden yapabilirsiniz.

2022 Pasaport Ücretleri Ne Kadardı?

2023 yılında pasaport ücretleri yaklaşık %36 daha zamlı fiyattan alınmaktadır. 2022 yılında pasaportların defter bedeli 225 Liraydı. Bununla birlikte harç ile çıkartılabilen bordo (umumi) pasaport, çocuk pasaportu gibilerin ücretleri şu faiyatlardaydı:

Süre Harç Ücreti
6 ay 309,40 TL
1 yıl 452,30 TL
2 yıl 738,40 TL
3 yıl 1049,00 TL
3+ yıl 1478,30 TL

2023 Yılı İçin 10 Yıllık Pasaport Çıkartma Ücreti Ne Kadar?

10 yıllık umumi (bordo) pasaport çıkartmak için 3 seneyi aşan harç bedeli tarifesine ek olarak 2023 yılı güncel defter bedeli olan 501 TL’yi ödemeniz de gerekecektir. Eğer 25 yaş altındaysanız ve öğrenciyseniz pasaportu sadece defter bedeli ödeyerek çıkartabilirsiniz. Ancak bu durumları karşılamıyorsanız, 10 senelik pasaport için ödemeniz gereken tutar: 4.943,25 TL harç ücreti ve 501 TL defter bedelinin toplamı olan 5.444,75 TL olacaktır.

10 yıllık pasaport kaç günde çıkar?

Nüfus müdürlüğü üzerinden 10 yıllık pasaport başvurunuzu oluşturduktan sonra pasaport talebinizin işleme alınması süreciyle birlikte en geç 1 hafta içerisinde pasaportunuzu teslim alabilirsiniz. PTT ile adresinize yollanacak olan pasaport ile birlikte vize talebinizi de oluşturup yurtdışı seyahatinize çıkabilirsiniz. Yani pasaportunuzu herhangi bir iş yoğunluğu yoksa 1 haftada teslim alabilmektesiniz.

Acil ve en hızlı şekilde pasaportu nasıl alırım?

Yurtdışına çıkmak için acil bir durumunuz olması halinde en hızlı şekilde pasaport çıkartmak için ALO 199 hattını arayarak yurtdışına acil çıkmanız gerektiğinize dair talebi oluşturmanız gereklidir. Bu talebiniz üzerine pasaportunuz hızlıca basılır ve kargoya verilir. ALO 199 yurtdışı işlemlerine yönelik talepleri de değerlendiren “Vatandaşlık Etkileşim Merkezi” olarak isimlendirilmektedir.

5 Yıllık Pasaport Ücreti Ne Kadar?

2023 yılında umumi pasaport çıkartmak için ücret tarifeleri en az 6 aydan başlayıp en yüksek tarife olarak da 3 yıl ve daha fazlası olarak değerlendirilir. Yani 3 yıldan sonra tüm süreler aynı ücret tarifesine sahiptir. 5 yıllık pasaport çıkartmak için ödemeniz gereken tutar; 10 yıllık ücret ile aynı şekilde olur. Yani 4.493,25 TL harç ücreti ve 501 TL defter bedelinin toplamı olan 5.444,75 TL’dir

Pasaport Ücretleri Nereye Yatırılır?

Defter ve harç bedelinden oluşan pasaport çıkartma ücreti anlaşmalı bankalar, PTT şubelerine, Gelir İdaresi Başkanlığının sitesi üzerinden online olarak veya şubeler üzerinden ödenebilmektedir.

Pasaport ücretini ödeyebileceğini anlaşmalı bankalardan bazıları şunlardır:

  • Akbank
  • Denizbank
  • Finansbank
  • HSBC
  • ING Bank
  • T.C. Ziraat Bankası
  • Türkiye Garanti Bankası
  • Türkiye Halk Bankası
  • Türkiye İş Bankası