Vize, kelime olarak vatandaşı olunan ülke dışında başka bir ülkeye girebilmek için oraya ait ilgili makamlardan alınan resmi izin anlamına gelmektedir. Başvuru yapmadan önce gidilecek ülkenin vize isteyip istemediğini öğrenmek önemlidir. Öyle ki ülkemiz ile aralarında vize muafiyeti anlaşması bulunan bazı ülkelere seyahat etmek için vize zorunluluğu bulunmamaktadır. Bunun yanı sıra her ülke vize istemediği gibi bazı ülkeler arasında da tek bir vize ile geçiş yapılabilmektedir.
Ülkeye giriş yapma nedenine bağlı olarak kişilerin başvurması gereken vizeler de farklılık göstermektedir. Buna göre de belirli kodlar ile ayrılmıştır. Başvuru esnasında bu kodları, konsolosluk veya aracı kurum yetkililerinden öğrenmek önemlidir. Konaklama, çalışma, çeşitli kültürel aktivitelere dahil olma ve benzeri nedenlerle vize başvurusu yapılabilmektedir.
Vize Nedir?
Bir ülkeye giriş yapmak isteyen yabancı kişilerin o ülkeye giriş için temin etmesi gereken resmi izin belgesi vize olarak isimlendirilir. Vize ülkeye gitme sebeplerine göre farklı amaçlar ve süreler için verilmektedir. Turistik, öğrenci, çalışma gibi birçok farklı amaç için çıkartılan vize kişiye o ülkede belirli süre oturum izni sağlamaktadır.
Ülkelerin kendi aralarındaki anlaşma prosedürlerine göre farklı ülke vatandaşlarına bir ülkeye giriş yapabilmesi için farklı vize prosedürü uygulanabilir.Vize, seyahat edilecek ülkenin konsolosluğu veya büyükelçiliği tarafından verilir. Vize başvurusu genellikle belirli belgelerin sunulması, mülakatlar veya başka gereksinimlerin yerine getirilmesi sürecini içermektedir.
Türkiye vatandaşlarının Amerika’ya seyahatinde yararlanabileceği birçok vize türü bulunmaktadır. Kişinin mesleki konumu ve yaşı gibi faktörler çıkartacağı vize türünde ayrıcalıklar sağlayabilmektedir.
Vize Çeşitleri Nelerdir? | Kaç Tür Vize Vardır?
Vize türleri, ülke ve seyahat amacına göre değişebilir. Ancak genel olarak, birçok ülkede aşağıdaki ana vize türleri bulunmaktadır:
- Schengen Vizesi: Schengen vizesi, 26 Avrupa ülkesinden birine seyahat etmek isteyenler için geçerlidir. Bu vizeyi almak için pasaport, kimlik fotokopisi, başvuru formu, fotoğraf, vize ücreti ve seyahat planı gereklidir. Vize verildiğinde, bu ülkeler arasında sınır kontrolü olmadan seyahat edilebilir.
- Turistik Vize: Seyahat amaçlı kısa bir süre yabancı ülkeyi ziyaret etmek isteyen kişilere verilen turistik vize genelde 90 günü geçmemektedir.
- İş Vizesi: İş vizesi, bir kişinin bir ülkede iş yapması veya işle ilgili faaliyetlerde bulunması için verilir. Bu vize türü genellikle iş toplantılarına katılmak, konferanslara katılmak veya belirli bir süre boyunca çalışmak için gereklidir.
- Öğrenci Vizesi: Bir ülkede eğitim almak isteyen kişilere verilir. Yabancı öğrenciler, bu vizeyi alarak okuduğu eğitim programının senesince oturum hakkına sahip olur, sürekli vizeyi yenilemesi gerekmez.
- Çalışma Vizesi: Yabancı ülkede yasal olarak çalışmak isteyen kişilere verilir. Genellikle yabancı ülkedeki bir kurumun daveti üzerine çalışma statüsünde çalışma vizesi ve oturum izni sağlanmaktadır.
- Transit Vize: Gidilecek ülkede kısa süreli olarak durup başka bir ülkeye gitmek isteyen kişilere verilir. Genellikle giriş yapılacak ülkenin havaalanında beklemek zorunda kalan ve ülke dışına çıkmadan aktarma yapmak isteyen kişiler için geçerlidir.
- Aile Birleşimi Vizesi: Gitmek istenen ülkede kişinin aile üyelerinden herhangi biri varsa veya o ülkede evlilik yapacaksa, eş veya çocuk statüsünde o ülkeye katılma izni verir.
Bu vize türleri, ülkelere göre farklı alt kategorilere veya gereksinimlere sahip olabilir. Her ülkenin kendi vize politikaları ve uygulamaları vardır, bu nedenle seyahat etmeden önce hedef ülkenin vize gereksinimlerini kontrol etmek önemlidir.
Amerika’ya Gitmek İçin Kaç Çeşit Vize Türü Var?
Amerika’ya gitmek isteyen vatandaşlar için vize türleri genel olarak 22 maddede birbirinden ayrılmaktadır. Buna göre:
- A Vizesi, yabancı diplomatlara verilmektedir.
- B Vizesi, turistik amaçlı seyahat eden kişiler için uygundur.
- C Vizesi, geçiş yapan yolcuların kullandığı türdür.
- D Vizesi, havayolu çalışanı veya gemi kaptanı gibi seyahat ekibinin bir üyesi olan kişiler içindir.
- E Vizesi, tüccar olan veya yatırım amaçlı seyahat eden yolculara verilir.
- F Vizesi, öğrencilerin başvurduğu vize türüdür.
- G Vizesi, uluslararası örgüt veya organizasyonlarda görev alan yabancı hükümet yetkililerine verilen vizedir.
- H Vizesi, işçi olarak yurtdışı seyahati bulunan kişilerin aldığı vizedir.
- I Vizesi, yabancı medya ve basın mensupları ile eş ve çocuklarının aldığı vizedir.
- J Vizesi, değişim programlarına başvuran ziyaretçilere verilir.
- K Vizesi, Amerika vatandaşı olan kişilerin eşlerinin, çocuklarının veya nişanlılarının aldığı vize türüdür.
- L Vizesi, çok uluslu şirketlerde çalışan ve geçici olarak yurtdışında bulunan ana merkeze veya şubeye gönderilen yönetici, müdür veya uzman çalışanlara verilir.
- M Vizesi, mesleki alanda başvurulan eğitim programı veya kurslara katılan kişilere verilir.
- NATO Vizesi, NATO çalışanlarına ve ailelerine verilen vize türüdür.
- O Vizesi, üstün yeteneğe sahip bilim insanı, sanatçı, eğitimci, sporcu, iş insanı gibi kişilerin alabildiği bir vizedir.
- P Vizesi, bireysel veya takım oyuncusu olan sporcular ile sanatçılara verilen vizedir.
- Q Vizesi, uluslararası kültürel değişim programlarına katılmak amacıyla başvuran kişilere verilir.
- R Vizesi, din görevlilerinin aldığı vize türüdür.
- S Vizesi, herhangi bir suçu veya suçluyu ihbar eden veya suça şahitlik yapan ve bu amaçla seyahat etme durumu bulunan kişilere verilen vizedir.
- T Vizesi, insan kaçakçılığı mağdurlarına verilen vizedir.
- NAFTA Vizesi, Amerika’ya ticaret yapma amacı ile seyahat edecek olan Kanadalı ve Meksikalı kişilere verilmektedir ve açılımı North American Free Trade Agreement’dır.
- U Vizesi ise belli suçlardan mağdur olmuş kişilere verilmektedir.
Tüm bu vize türlerini göç amaçlı başvurulan ve göçmen olmayan kişilerin başvurdukları vizeler olarak 2 grupta toplamak mümkündür.
Göç Amaçlı Başvurulan Vize Türleri Nelerdir?
- Nişanlılık vizesi,
- Aile dayanaklı göçmen vizesi,
- İşveren dayanaklı göçmen vizesi,
- Yeşil kart,
- Geri dönen yerleşik yabancı müracaatları.
Göçmen Olmayan Kişilerin Başvurdukları Vize Türleri Nelerdir?
- Gazeteci ve basın mensupları (I),
- Resmi ve diplomatik vizeler (A, G, NATO),
- Geçici işçiler, çalışma veya staj vizeleri (H, L, O, P, Q, R),
- İş, sağlık, turizm (B),
- Değişim programı (J),
- Amerika’dan yapılacak transit geçişler (C),
- Mürettebat vizesi (D),
- Yatırımcı veya tüccar vizeleri (E),
- Akademik eğitim, yabancı dil eğitimi öğrencisi veya mesleki ya da akademik olmayan eğitim vizeleri (F, M)
Schengen Vizesi Nedir?
Schengen anlaşmasını imzalamış tüm Avrupa ülkelerinde geçerli olan bu vize, kişiye başka herhangi bir izne gerek kalmaksızın ismi geçen ülkeler arasında serbest dolaşım hakkını da sunmaktadır. Vizenin resmiyet kazandığı ülkeler arasında, herhangi bir konsolosluk başvurusu olmaksızın kara, hava, demir veya deniz yolu ile geçiş yapabilen kişiler; Schengen Vizesi ile Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İtalya, İzlanda, İspanya, İsveç, İsviçre, Letonya, Litvanya, Lihtenştayn, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya ve Yunanistan’da bulunabilmektedir.
Diğer Vize Türleri
Adı geçen vizelerden farklı olarak İngiltere Vizesi, Kanada Vizesi, Dubai Vizesi ve Çin Vizesi gibi vizeler de bulunmaktadır. Bölgelere veya ülkelere göre farklı isimlerle anılan bu vizelerin ortak noktası amaçlara göre sınıflandırılmalarıdır. Özetle Schengen Vizesi dışındaki vizeler; turistik vize, transit vize, öğrenci vizesi, sınır kapısında vize ve çalışma vizesi olarak sınıflandırılmaktadır.
Vize Nasıl Alınır?
Vize almak kişilerin konsolosluklara veya ilgili dış temsilciliklere başvurmaları gerekmektedir. Bunun yanı sıra aracı kurumlar ile havalimanı veya sınır kapılarında bulunan gişeler aracılığıyla da vize başvurusu yapmak mümkündür. Bu kurumlara gitmeden önce istenilen belgeleri hazırlamak ve sonrasında ise başvuru esnasında verilen dilekçeyi doldurmak gerekmektedir.
Günümüzde, teknolojinin gelişmesiyle birlikte artık vize başvuruları online olarak da yapılabilmektedir. Bunun için kapıda vize işlemine alternatif geliştirilen bir uygulama olarak ‘E-Vize’ kullanılmaktadır. Ancak bu uygulama henüz her ülke tarafından kullanılmamakta ve online başvuru talebi yalnızca Bahreyn, Yeni Zelanda, Gürcistan, Ermenistan, Türkiye, Katar, Sri Lanka, Moldova, Kuveyt, Hindistan, Singapur, Malezya ve Amerika için yapılabilmektedir.
Vize Almak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Vize başvuru için gerekli belgeler ülkeden ülkeye farklılık gösterebilmektedir. Ancak bununla birlikte her ülke için gerekli belgeler aşağıdaki gibidir:
- İkametgah Belgesi
- Pasaport
- Tam Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği
- Aile Cüzdanı (Başvuru yapmak isteyen evli adaylar için geçerli)
- Mesleki Durum Belgesi
- Banka Hesap Dökümü
- Biyometrik Fotoğraf
Vize Ücretleri
Vize ücretleri seyahat edilmek istenen ülkeye göre farklılık göstermektedir. Ortalama olarak bakıldığında 2024 yılı itibarı ile vize ücretleri 80 Euro civarındadır. Bu ücrete ek olarak başvuru yapılan merkeze ödenen bir işlem ücreti de mevcuttur. Başvuru esnasında ücret, nakit veya kredi kartı aracılığı ile ödenebilmektedir. Ödeme seçeneği de yine başvuru yapılan merkeze veya konsolosluğa göre değişmektedir.
Vize Danışmanı Nedir?
Acenteler, yurtdışı eğitimi için danışmanlık hizmeti veren özel şirketler ve vize danışmanlık şirketleri bünyesinde çalışan vize danışmanları; yurtdışına seyahat etmek isteyen kişiler için vize başvuru sürecini kolaylaştırıcı hizmetler sunan uzman kişilerdir. Bu kişiler, çalıştıkları yerler bünyesinde danışanlarının ihtiyaç duyduğu tüm iletişimi sağlamakta, gerekli belgeleri hazırlamalarında kişilere yardımcı olmakta ve yine danışanlarını vize çeşitleri ve yasal mevzuatlar hakkında bilgilendirmektedirler. Elçilik gibi gerekli yerler ile resmi yazışmaları yapmak ve randevuları almak da yine vize danışmanlarının görevleri arasındadır.
Vize Danışmanlık Ücretleri
Vize danışmanlık ücreti ise hem firmalar hem de sunulacak hizmete göre farklılık göstermektedir. Burada önemli olan, alanında uzman danışanların bulunduğu bir firmadan süreç boyunca tam zamanlı bir hizmet alabilmektir. Bazı firmalar verdikleri hizmetlere göre ücretlendirilmiş alternatif paket seçenekleri de sunmaktadır. Buna göre temelde danışmanlık, randevuların alınması, kişiye özel evrak listesinin hazırlanması ve evrak kontrollerinin yapılması işlemleri bulunmakta; ek olarak ise farklı ücretlendirilen paketlerde başvuru formlarının doldurulması, dosyaların tam kapsamlı olarak başvuru için hazırlanması ve dilekçe ve sponsorluk yazılarının yazılması gibi hizmetler yer alabilmektedir.