Yurtdışında Üniversite okumak pek çok açıdan cazip gelmektedir. Üstelik yurtdışında üniversite fiyatları günümüzde diğer pek çok vakıf üniversitesine göre ortalama değerde yer alır. Genel olarak bakıldığında yurt dışında okumak zaten maliyetlidir. Yurtdışında yer alan üniversitelerde okumanın maliyetleri üniversite türlerine göre değişmektedir. Fakat genel olarak değerlendirildiğinde ise yurtdışında yer alan üniversitelerde okumak için çok yüksek bir bütçe ayrılmasına gerek yoktur.
Günümüz şartlarında yurtdışında üniversite okumanın maliyeti yaklaşık olarak yıllık 5.000 ile 25.000 Euro arasında yer alır. Yurtdışında devlet ve özel üniversiteler olmak üzere iki tür üniversite bulunur. Özel üniversitelerde okumak burslu olunsa dahi daha maliyetli oluyor. Yurtdışında devlet üniversitesinde okumak daha az maliyetlidir.
Günümüz koşullarında artık lisans eğitim süreçleri yetersiz kalabiliyor. Yüksek lisans eğitimleri günümüzde ön planda yer alır. Yurtdışında da yüksek lisans tercihleri genel olarak temel bilimler konusunda yer alıyor. Yurtdışı üniversite fiyatları konusunda detaylı bir araştırma sürecini takip etmek beraberinde önemli kazanımları getirmektedir. Bütün bu bilgiler ışığında üniversiteyi yurtdışında okumak için ne yapmalıyım? İşte bu soruya dair merak edilen ayrıntılar!
Üniversiteyi Yurtdışında Okumak İçin Ne Yapmalıyım?
Yurt dışında üniversite okumak istiyorsanız mutlaka detaylı bir araştırmanın içerisinde yer almak durumundasınız. Bunun için ilk önce hangi ülkede eğitim göreceğinizi netleştirmelisiniz. Burada ilgili ülkenin üniversite eğitimi seviyesine, ücretlerine, konaklama olanaklarına ve yaşam giderlerine bakmalısınız. Yine karar verme sürecinde YÖK denkliği bulunan bir ülkenin üniversitesinde de okuyor olmaya da dikkat etmelisiniz. Bütün bu aşamaların ardından okuyacağınız ülkeye karar verdikten sonra hangi üniversitede okuyacağınıza karar vermelisiniz. Burada tüm aşamalara dikkat etmek durumundasınız. İşte yurtdışında üniversite okumak yapmanız gerekenler!
Yurtdışında Üniversite Okumak İçin Yapılması Gerekenler
Çok uzun süreden bu yana yurtdışında okumak için karar vermeye çalışıyorsunuz. Bu ister lisans seviyesinde olsun isterse lisans üstü seviyesinde, değişmeyen kurallar her iki akademik kademe için de geçerliliğini korumaktadır. Burada sizin kararınız temel belirleyici olacağını unutmayın! Mesela hangi üniversitede ilk önce yurtdışında okumayı isteyip istenmediğini netleştirmelisiniz. Şayet yurtdışında okumak konusunda kesin bir karar vermişseniz, artık yurtdışında üniversite okumak için yapılması gerekenler konusuna geçebiliriz.
Ülke Seçimine Çok Dikkat Etmelisiniz!
Üniversiteyi yurtdışında okumaya karar verdiniz hatta ne okuyacağınızı netleştirdiyseniz ikinci aşama olarak karşınıza ülke seçimi çıkacaktır. Sizin için doğru bir üniversiteyi bulmak mı istiyorsunuz? O zaman ilk önce kendinize bir kriter listesi oluşturmalısınız. Kriter listenize en uygun ülkeler arasından tercihte bulunurken o ülkenin uzaklığına, kültürünün nasıl olduğuna ve acil bir durum olduğunda hızlı bir şekilde geri dönüş yapıp yapamayacağınıza dikkat etmelisiniz.
Ülke tercih ederken ikliminden denizi olup olmadığına kadar farklı kriterleri dikkate almalısınız. Ayrıca o ülkenin yemeklerine hatta ülkenin sosyo – kültürel yapısına da dikkat etmelisiniz. Burada tercih edeceğiniz ülkenin para biriminin kur değerine, konaklama giderlerinin ne kadar olduğuna dikkat etmeniz beraberinde önemli kazanımları da getirecektir. Yine ülke tercihlerinde ulaşım masraflarıyla çalışma koşullarına da dikkat etmek durumundasınız. Bir de ülkelerin yıllık eğitim ücretlerinin ne kadar olduğunu da mutlaka değerlendirmelisiniz. Bunları netleştirdikten sonra artık okul seçimine geçebiliriz.
Üniversite Tercihini Özenli Yapmalısınız!
Ülkeyi belirlediyseniz artık o ülkedeki üniversitelerin bölümlerini incelemelisiniz. İlk önce okumayı istediğiniz bölümün bulunduğu üniversitelerin listesine ulaşmalısınız. Bunun için internet elinizin altında! Bu sayede kısa bir süre içerisinde üniversitelerin bölümlerine ulaşabilirsiniz. Burada üniversite tercih ederken de karşınıza son derece hassas bir süreç çıkacaktır. Yurtdışında üniversite tercih ederken;
- Üniversitenin akademik seviyesine
- Yıllık eğitim ücretlerinin ne kadar olduğuna
- Okulun yerine ve ulaşım olanaklarının nasıl olduğuna
- Üniversitenin yabancı öğrencilere sunduğu imkanlara
Dikkat etmelisiniz. Bütün bu kriterlere dikkat ettiğiniz taktide tam da beklentinizi karşılayacak bir seviyede üniversite tercihinizi yapabilirsiniz. Elbette ki sıraladığımız bütün bu kriterler yurtdışında yüksek lisans eğitimi için de geçerliliğini korumaktadır.
Yurtdışında Üniversite Okumak Gerekli Olan Belgeler
Yurtdışında okumaya karar verdiniz. Ardından hangi ülkede okuyacağınıza karar verdiniz. Devamında hangi üniversitede eğitim alacağınıza da karar verdiniz. Artık üniversitenin sizden isteyeceği belgeleri tamamlamalısınız. Yurtdışında üniversite okumak için gerekli olan belgeleri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
- Diplomanız
- Orijinal transtkriptiniz
- Banka referans mektubunuz
- Size ait referans mektuplarınız
- Almış olduğuz SAT ve TOEFL puanlarınız
- Öğrenci başvuru formunuzla birlikte ücretiniz
- Kendinizi ve kariyer hedeflerinizi anlattığınız kompozisyonunuz
Sıraladığımız bu evraklar yurtdışında üniversite okumak isteyenler içindir. Elbette ki yurtdışında yüksek lisans yapmak isteyenler için de farklı evraklar istenmektedir. İşte yurtdışında yüksek lisans yapmak isteyenlerden istenen belgeler;
- Diplomanız
- Orijinal üniversite transkriptiniz
- Banka referans mektubunuz
- Size ait referans mektuplarınız
- Varsa iş tecrübelerinizi anlatan CV
- GMAT ve TOEFL gibi sınavlardan aldığını skor
- Uluslararası öğrenci başvuru formuyla birlikte başvuru ücretiniz
- Kendinizi tanıttığınız ve gelecekteki kariyer hedeflerinizi anlattığınız komposizyonunuz
Yurtdışında Üniversite Fiyatları Ne Kadar?
Günümüzde şartlarında yurtdışında üniversitesinde lisans eğitim almanın yıllık maliyeti yaklaşık olarak 50 bin TL ile 200 bin TL arasında değişmektedir. Son zamanlarda dünya ekonomisinde yaşanan değişiklere bağlı olarak da fiyat listelerinden değişiklikler olabilir. Bundan dolayı yurtdışında üniversite fiyatları farklı nedenlerden dolayı sürekli bir şekilde güncellenmektedir.
Yurtdışında pek çok ülkeden almış olduğunuz diplomalarının geçerli olması güçlü bir avantaj olarak karşımıza çıkıyor. Özelliklede teknoloji lisan eğitimleri konusunda yurt dışı eğitimi almak isteyenler için çok sayıda farklı seçeneğin varlığından söz edebiliriz. Tam da bu noktada yurtdışında üniversiteleri fiyatları gündeme geldiği zaman çok daha makul ücretlerin karşımıza çıkması mümkün hale gelecektir.
Yurtdışında Yüksek Lisans Ücretleri Ne Kadar?
Son yıllarda yurt dışı yüksek lisans eğitim tercihlerinde sunulan eğitimin kalitesi kadar fiyat listelerinde etkili oluyor. Günümüz koşullarına en yüksek yurtdışında yüksek lisan ücretleri yaklaşık olarak 15 bin TL ile 100 bin TL arasında değişmektedir.
Genel olarak yüksek lisans eğitim süreçlerinde yer alan araştırmalar için günümüzde yurtdışında ücretsiz araştırma olanaklarını sunuyor. Ayrıca günümüzde Avrupa’nın güçlü üniversitelerinden yüksek lisans eğitimi almak isteyenler ülkemizden çok sayıda öğrencinin gittiğini de ifade edebiliriz.
Bütün bu bilgiler ışığında yurtdışında yüksek lisans yapmak istediğiniz zaman ülkeden ülkeye değişen fiyat seçenekleri karşımıza çıkmaktadır. Mesela Almanya’da ücretsiz bir şekilde yüksek lisans yapma şansınız oldukça fazla olmasına rağmen bu ülkedeki yüksek lisans eğitiminin son derece zorlayıcı olduğunu ifade edebiliriz. Böylece bu ülkede ücretsiz olarak lisans üstü eğitim alabilirseniz. Ancak bu akademik anlamda zorlayıcı bir süreci beraberinde getirecektir.
İtalya’da yüksek lisans yapacaksanız karşınıza 1.000 ile 3.500 Euro arasında bir ücret çıkarken, Macaristan ya da Estonya gibi ülkelerde yıllık ücretlerin 2 bin Euro ile 6 bin Euro arasında yer aldığını rahatlıkla ifade edebiliriz. Bütün bu bilgiler ışığında Yurtdışında Üniversite okumak konusunda bir karar verdiyseniz mutlaka kapsamlı bir fiyat araştırması yapmak durumundasınız. Bununla birlikte tercih ettiğiniz üniversitenin akademik seviyesine ve gideceğiniz ülkenin yaşam koşullarına da dikkat etmelisiniz.