Yurtdışında Yüksek Lisans Eğitimi
Yurtdışında yüksek lisans seçenekleri günümüz koşullarında etkili bir düzeyde artış göstermektedir. Bu durum son zamanlarda yurtdışı yüksek lisans fırsatlarının karşımıza çıkmasını da mümkün kılar. Yurtdışı yüksek lisans programları gündeme geldiği zaman kapsamlı bir akademik çalışmalar karşımıza çıkmaktadır. Peki, yurtdışında yüksek lisans nasıl yapılır? Dahası yurtdışında yüksek lisans yapabileceğimiz ülkeler hangisidir? İşte bu ve benzeri sorulara dair ayrıntıların tamamı!
Geçmiş yıllarda üniversite mezunu öğrenci sayısının azlığı, lisans eğitimini tamamlamış öğrenciler adına eşsiz kariyer fırsatları anlamına gelmekteydi. Ancak günümüzde üniversite eğitimini hem yurtiçinde hem de yurtdışında tamamlayabilen öğrenciler için fark yaratacak en önemli adım lisansüstü eğitimlere başvurmak oldu.
Nüfusun artması, işsizlik oranlarının günden güne çoğalması ve alanında uzmanlaşmış kişi sayısının buradaki açığı karşılamaması gibi faktörler, bugün yüksek lisans eğitimi için başvuran öğrenci sayısının artmasına da sebep olmaktadır. Bu süreçte aldıkları lisans derecesi ile yetinmeyip, kendi alanlarında daha fazla bilgiye ve deneyime sahip olmayı hedefleyen öğrenciler; küreselleşmenin en verimli yönlerinden gelişen teknoloji sayesinde dünya çapındaki pek çok üniversite ile iletişime geçmekte ve yüksek lisans programlarından yararlanmak adına başvuru yapabilmektedir. Bu bakış açısı ile her yıl milyonlarca insan çeşitli nedenlerle yurtdışında eğitim görmektedir.
Yurtdışında lisansüstü programlara başvurmayı düşünen Türk öğrencilerin önceliğinde ise genellikle İngiltere, Amerika ve Kanada üniversiteleri bulunmaktadır. Özellikle İngiltere’deki lisansüstü programların yaklaşık 1 yılda tamamlanabiliyor olması, buranın popüler bir eğitim lokasyonu haline gelmesinde önemli bir rol oynamaktadır. İngilizce seviyesi düşük olan veya eğitim not ortalaması başvuru için yeterli olmayan öğrenciler için özel hazırlanan programlar ile yurtdışında yüksek lisans yapma hedefi ise bir hayal olmanın çok ötesine geçmektedir. Yurtdışında yüksek lisans eğitimi almak, öğrencilerin kişisel ve profesyonel hayatlarındaki en heyecan verici deneyimlerden biri olsa da bu seçimi yapma süreci aslında o kadar da basit değildir. Yine de birçok yönden, yüksek lisans dereceleri genellikle yurtdışında okumak adına altın bir fırsat olarak görülmektedir.
İtalya’da Yüksek Lisans
Amerika ve Kanada’da Yüksek Lisans
Amerika ve elbette ki Kanada’da bulunan özel üniversiteler ile devlet üniversitelerinin bünyesinde sayısız yüksek lisans programı mevcuttur. Öğrencilerin çoğunlukla işletme (MBA) ve mühendislik master programlarına kaydoldukları bu üniversiteler için başvuru kriterleri GMAT VE GRE sınav sonuçları ile TOELF veya IELTS gibi dil skorlarıdır. Her yıl 200.000’den fazla uluslararası öğrenci, vahşi ve güzel Kanada kırsalına çekilmektedir. Kanada oldukça küçük bir nüfusa sahip olsa da Toronto Üniversitesi gibi dünyanın en iyi yüksek öğretim kurumlarından bazılarına sahiptir. Kanada’da yüksek lisans dereceleri normalde 12 ay sürmekte ve akademik disipline bağlı olarak, kurs ve araştırma karışımını içermektedir. Kanada’nın yüksek akademik standartları sayesinde öğrenciler, uzun vadede kariyerlerine fayda sağlayacak bir üst derece elde ettiklerinden emin olmaktadır. Dereceler dünya çapında tanınmaktadır ve Amerika’da alınan yüksek lisans derecelerine eşdeğerdir.
Amerika’da ise dünyanın en ünlü ve prestijli üniversitelerinden birçoğu bulunmaktadır. Amerikan yüksek öğretim sistemi çok sayıda farklı derece sunar ve mükemmel araştırmalarıyla tanınır. Bu nedenle, Amerika Birleşik Devletleri’nin yüksek lisans derecesi almak isteyen uluslararası öğrenciler için popüler bir ülke olması şaşırtıcı değildir. ABD yüksek öğretim sistemi, lisans, yüksek lisans ve doktora olmak üzere üç aşamalı sistemi kullanır. Çoğu yüksek lisans derecesi, uluslararası düzeyde bilinen Master of Arts veya Master of Science kategorisine girer, ancak aynı zamanda birçok özel derece de mevcuttur. Çeşitli yüksek lisans programlarına kabul düzenlemeleri büyük ölçüde farklılık gösterir. Bazı üniversiteler bir başvuru ve transkript kabul ederken, diğerleri özel testler (örneğin GMAT) ve hatta tavsiye mektupları istemektedir.
Avrupa’da Yüksek Lisans
Avrupa’da yüksek lisans eğitimi denildiği zaman akla ilk olarak gelen ülkeler arasında Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Danimarka, Finlandiya, Almanya, İzlanda, İtalya, Malta, Norveç, İsveç, İspanya, İsviçre, Hollanda ve Birleşik Krallık yer almaktadır.
Avusturya’daki yüksek lisans programlarının çoğu Almanca olarak verilmektedir, ancak Almanca öğrenmek istemeyen öğrenciler için de Avusturya üniversiteleri İngilizce olarak öğretilen birçok uluslararası program sunmaktadır. Belçika yüksek öğrenimi ise 2019 Times Higher Education Dünya Üniversite Sıralamasına göre en iyiler arasında yer almaktadır.
Avrupa’daki en önemli yüksek lisans eğitim merkezlerinden biri olarak ilgi odağı olmamasına rağmen, Bulgaristan’ın kesinlikle sunacağı daha pek çok avantaj olduğu da söylenebilmektedir. Bunlardan en önemlisi ise ülkenin, Balkanlar’daki en saygın üniversitelerden bazılarına ev sahipliği yapmasıdır. Ayrıca diğer Avrupa ülkelerine oranla buradaki eğitim ücretlerinin çok daha makul olduğu da söylenebilmektedir. Danimarka’ya bakıldığında ise OECD’nin (Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü) son raporlarına göre, bu ülkenin Danimarka eğitime yapılan yatırım miktarı açısından dünyada 2’nci, İskandinavya’da ise 1’inci sırada yer aldığı bilgisini vermek gerekmektedir. Öğrenciler ülke çapındaki önemli üniversitelerde tamamen İngilizce olarak verilen 400’den fazla yüksek lisans programı arasından seçim yapabilmektedir.
Finlandiya yüksek öğretimine gelince, bu alandaki birçok önde gelen kaynak tarafından genellikle sadece yüksek kaliteli değil, aynı zamanda dünya lideri olarak tanımlanmaktadır. Şu anda 20.000’den fazla uluslararası öğrenciye hem İngilizce hem de Fince yüksek lisans programları sunan toplam 36 üniversite bulunmaktadır.
Almanya’ya bakıldığında ise en son istatistikler, ülkenin dünyadaki en popüler üçüncü eğitim destinasyonu olduğunu göstermektedir. Dahası, Alman üniversitelerine kayıtlı öğrencilerin yaklaşık %12’si yurt dışından gelmektedir. Sunulan yüksek lisans programlarının çoğu düşük maliyetli, yüksek kaliteli ve Times Higher Education’a göre dünyanın en iyileri arasında yer alan toplam 44 Alman üniversitesi ile en üst sıralarda yer almaktadır. Ayrıca tamamen İngilizce master yapma imkanı da vardır ve benzersiz işbirliği sistemi, öğrencilerin dil becerilerini ve kariyer fırsatlarını maksimuma çıkarmalarına olanak tanımaktadır. İzlanda çevresinde ise toplam 7 üniversite bulunmaktadır ve bunların çoğu ya tamamen devlet destekli ya da özeldir. Şu anda ülkenin yüksek öğretim sistemine 18.000’den fazla öğrenci kabul edilmektedir. Bunların yaklaşık %5’i uluslararasıdır ve İngilizce eğitim alma fırsatına sahiptir.
İtalya ise dünya çapında kabul görmüş bir lisans, yüksek lisans ve doktora dereceleri sistemi ile Avrupa Yüksek Öğrenim Alanı’nı (EHEA) yaratan Bolonya Sürecinin arkasındaki katalizör olarak kabul edilir. İtalyan üniversiteleri tarafından verilen derecelerin isimleri farklı olmakla birlikte, ülke dışındaki derecelerle hemen hemen aynıdır. Yerel ve uluslararası öğrenciler İtalya’da 500’den fazla İngilizce öğretilen çalışma programı arasından seçim yapabilir ve İtalyan üniversiteleri her yıl İngilizce Yüksek Lisans yapma seçeneklerini artırır.
Malta’da da ülkedeki üç kamu kurumundan biri olan Malta Üniversitesi, yılda yaklaşık 800 uluslararası öğrenciyi ağırlamaktadır. Yüksek öğrenim açısından Norveç, İngilizce öğretilen yüksek lisans programlarında hem ulusal hem de uluslararası öğrenciler için öğrenim ücretlerinin kaldırılması ve yüksek eğitim kalitesini artırılması yönünde etkili bir model izlemektedir. Times Higher Education’ın 2019 Dünya Üniversite Sıralaması ise farklı sıralama kategorilerinde toplam 5 Norveç üniversitesi olduğunu göstermektedir.
İsveç, resmi bir dil olmadan İngilizce konusunda dünyanın en yetkin ülkelerinden biri olarak 2. sırada yer almaktadır. Belki de tam da bu yüzden üniversiteler, farklı alanlarda tamamen İngilizce olarak öğretilen 900’den fazla çalışma programı sunmaktadır. İspanya’daki tipik bir yüksek lisans derecesinin yapısı da diğer büyük Avrupa destinasyonlarında sunulanlardan farklı değildir. Genel olarak, çalışma süresi 12 ila 24 ay arasındadır ve genellikle MBA’ler olmak üzere 10, 16 veya 18 ay süren bazı özel programlar hariç tutulmaktadır.
İsviçre’deki yüksek lisans programlarında ise popüler çalışma alanları arasında İşletme ve Ekonomi, Güzel Sanatlar, Beşeri Bilimler ile Fen ve Matematik bölümleri bulunmaktadır. Çoğu yüksek lisans programının tipik süresi, 1 buçuk ila 2 yıllık tam zamanlı eğitim arasındadır. Öğrenciler genel olarak, bir araştırma üniversitesine veya Hollanda’daki birçok uygulamalı bilimler üniversitesinden birine başvurmayı da seçebilmektedir. Seçimleri ne olursa olsun, daha fazla proje çalışması ve gerçek dünya deneyimi dahil olmak üzere yüksek lisans eğitimlerine yönelik daha pratik bir yaklaşımdan Hollanda’da yararlanmaktadırlar.
Hollanda üniversiteleri, ekip projelerine, öğretmenler ve diğer öğrencilerle etkileşime ve her görüşe saygı duymaya ve paylaşmaya vurgu yapan yenilikçi öğretim yöntemleriyle ünlüdür. Son olarak, Birleşik Krallık’ta yüksek lisans eğitimleri sadece burslarla değil, aynı zamanda oldukça düşük faizli öğrenci kredileriyle de finanse edilebilmektedir. Bu avantaja ek olarak alınan master dereceleri de tüm dünyada yüksek oranda tanınacaktır.
Yurtdışında Yüksek Lisans Yapmanın Avantajları
Her şeyden önce en önemli avantaj, öğrencilerin ana dilinizden farklı yeni bir dilde eğitim almayı seçebilme şanslarıdır. Günümüzde İngilizce, Felemenkçe, Fransızca, Almanca, İspanyolca ve daha birkaçı ortak eğitim dilleri olarak yerleşmiştir, ancak burada öğrencilerin kendilerini sınırlamalarına da gerek yoktur. Ayrıca, yüksek lisans kaydını yaptıran uluslararası bir öğrenci, yurtdışındaki belirli bir ülkede yepyeni bir kültürü deneyimlemeye başlayabilmekte ve bu süreçte farklı bir yükseköğretim sisteminden de yararlanabilmektedir. Bundan bahsetmişken, artık tek bir ülke, kıta ve dünyadaki üniversiteler arasında her biri kendi avantajını temsil eden büyük bir rekabet gücü vardır. Örneğin, birçok Avrupa üniversitesi, Times Higher Education‘ın Dünya Üniversite Sıralaması ve QS En İyi Üniversiteleri gibi sıralama kaynakları tarafından gösterildiği gibi eğitim sunumları için en üst sıralarda yer alırken, oldukça düşük maliyetli avantajlar da sunabilmektedir. Yurtdışındaki bir yüksek lisans, özellikle geniş, uluslararası odaklı belirli profesyonel alanlar için bir özgeçmiş üzerinde kesinlikle birçok kariyer fırsatı yaratacaktır. Genel olarak bakıldığında ise yurtdışında yüksek lisans yapmanın avantajları şöyle sıralanabilmektedir:
- Dünyanın en iyi üniversitelerinde eğitim alma şansı yakalanabilir.
- Dil ve iletişim becerileri artabilir.
- Uluslararası akredite diploma sayesinde iş sahasında fark yaratılabilir.
Yurtdışında Yüksek Lisans Yapmak İçin Nasıl Bir Yol İzlenir?
Buradaki ilk aşama, eğitim almak istenen yüksek lisans programının belirlenmesi olacaktır. Bu, öğrencinin lisans eğitiminin devamı olabileceği gibi farklı bir alan da olabilmektedir. Yurtdışı master programları içerisinde en çok tercih edilenler;
- Yönetim ve Liderlik Yüksek Lisansları,
- Bilgisayar Bilimlerinde Yüksek Lisans,
- İşletme Yüksek Lisansı (MBA),
- Uluslararası İlişkilerde Yüksek Lisans,
- İktisat Yüksek Lisansları,
- Psikoloji Yüksek Lisansları,
- Uluslararası İşletme Yüksek Lisansı,
- Biyoloji Yüksek Lisansları,
- Mühendislik ve Teknoloji Yüksek Lisansları ve
- Sağlık Bilimlerinde Yüksek Lisans programlarıdır.
Programa karar verdikten sonra ise öğrencinin yapması gereken, seçtiği alana en uygun ülkeyi ve üniversiteyi bulmak olmalıdır. Bu tercihi yaparken üniversitede sunulan eğitim kalitesine, eğitim ücretlerine ve ülkenin ortalama yaşam maliyetlerine oldukça dikkat edilmelidir. Tüm bu sürecin ardından adaylar, üniversitelerin son başvuru tarihlerini öğrenmeli ve o ana kadar da istenilen belgeleri hazırlamayarak gerekli şartları sağlamalıdır.
Yurtdışı Yüksek Lisans Başvuru ve Kabul Şartları
Yurtdışında yüksek lisans eğitimi veren birçok üniversite, başvuru koşulu olarak genellikle öğrencilerin not ortalamasını baz almaktadır. Bu süreçte öğrencilerden istenilen not ortalaması ise çoğunlukla 2.5 ve üstüdür. Ancak elbette ki kabulde tek etken not ortalaması değildir. Eğitimin İngilizce olması halinde öğrencilerin IELTS veya TOEFL sınavlarından da istenilen puanı almış olmaları beklenmektedir. Amerika’da ise yüksek lisans programları için GMAT veya GRE sınavlarına girilmesi gerekmektedir.
Tüm şartlar uygun hale getirildikten sonra ise öğrencilerin hazırlaması gereken başvuru belgeleri şunlardır:
- Pasaport,
- Başvuru yapılan üniversitenin eğitim dilinde transkript ve lisans diploması,
- CV,
- Akademik referanslar,
- Motivasyon mektubu,
- İngilizce dil yeterliliği belgesi ve
- Sosyal, spor ve sanat faaliyetlerinde yapılan gönüllü çalışmalara, başarılara ve ödüllere dair hazırlanan portfolyo.
Yüksek Lisans Yapabileceğimiz Ülkeler Hangisidir?
Günümüz koşullarında yurtdışında yüksek lisans yapmayı istediğiniz zaman karşınıza farklı seçenekler çıkacaktır. Burada ülkelerin sayısının fazla olması, istediğiniz kriterlere sahip bir şekilde yüksek lisans yapmanızı da mümkün kılacaktır. Bu noktada yüksek lisans yurtdışı seçenekleri arasında yer alan 10 ülkeyi aşağıdaki gibi sıralayabiliriz;
- İtalya
- Kanada
- İrlanda
- Amerika
- Almanya
- Hollanda
- Estonya
- İngiltere
- Polonya
- Macaristan
Yurtdışında yüksek lisans yapmayı istediğiniz zaman İtalya etkili fırsatların adresi olarak karşınıza çıkacaktır. İtalya’daki Sapienza di Roma Üniversitesi Avrupa’nın en büyüğü olma özelliğine sahiptir. Ülkede köklü bir üniversite eğitiminin veriliyor olması, İtalya’yı popüler yapmaktadır. Kanada son zamanlarda ülkemizden yoğun bir düzeyde öğrenci çekmektedir. Kanada’da çok sayıda üniversitenin dünya sıralamasında ilk sıralarda yer aldığı bilinmektedir. Ülkedeki Times Higher Education üniversite, adını uluslararası camiada duyurmuş bir üniversitedir.
İrlanda YÖK denkliğine sahip üniversiteleriyle ön plana çıkan bir ülke konumunda yer almaktadır. Bu ülkedeki yüksek lisans programlarının İngiltere’ye göre daha az maliyetli olduğu da bilinmektedir. İrlanda Google ve Facebook gibi dev şirketlere ev sahipliği yaptığında staj konusunda alternatif fırsatlar sunmaktadır.
Amerika’daki üniversitelerin nitelikli bir akademik gelişim noktasında üst düzeyde bir kaliteye sahip oldukları bilinmektedir. Dolayısıyla son zamanlarda ülkemizden yüksek lisans amacıyla bu ülkeye giden öğrenci sayısı oldukça fazladır. Amerika’daki üniversitelerin çoğu bizdekine benzer bir şekilde Eylül ayında başlamaktadır. Almanya ve Hollanda çok sayıda Türk’e ev sahipliği yapan ülkeler olduğundan ülkemizden bu iki ülkeye yüksek lisans yapmak için gidenlerin sayısı oldukça fazladır.
Estonya bir Baltık devleti olarak karşımıza çıkmakla birlikte eğitim kalitesi bakımından Avrupa’yla benzer özelliklere sahiptir. Bir AB ülkesi olan Estonya, Finlandiya körfeziyle sınır bir ülke olduğu gibi Norveç ve Danimarka gibi ülkelere de yakın bir konumda yer almaktadır. İngiltere yurtdışında master yapmak gündeme geldiği zaman akla ilk gelen ülke olarak dikkatleri üzerine çekmektedir. İngiltere ücret konusunda biraz pahalı olsa da bu ülkeden master diploması almak, tam anlamıyla prestij kaynağıdır.
Polonya uygun bütçeli ama kaliteli bir lisans ve lisans üstü eğitimi alabileceğiniz ülkeler arasında yer almaktadır. Dolayısıyla yüksek lisans yurtdışı fırsatları gündeme geldiği zaman Polonya en mantıklı seçenekler arasında yer almaktadır. Yine Macaristan da konumu itibariyle Avrupa’nın merkezine konumlanan bir ülke olarak, Avrupa’da üniversite eğitimiyle sıklıkla gündeme gelen bir ülke konumunda yer almaktadır. Macaristan’da 1,5 yıl ya da 2 yıllık programlara dahil olarak yüksek lisans yapabilirsiniz.
Yurtdışında Yüksek Lisans Ücretleri
Yurtdışında çoğu ülkede herhangi bir eğitim kurumuna yerleşmek için sınav şartı yoktur. Ancak her eğitim kurumu öğrencilerden harç alır. Yurtdışında eğitim ücretleri için alınan harç bedelleri çok yüksek tutarlar değildir. Türkiye’de özel eğitime ayırmış olduğunuz tutar ile yurtdışında okuyabilmek mümkün bir durumdadır. Eğitim ücretleri konaklama ve yaşam giderleri eğitim ücretlerine dahil değildir. Avrupa’da lisans eğitimi alabilmek için ideal seçenekler arasında yurtdışında eğitim almak yer almaktadır.
Yurtdışında eğitim giderleri üniversiteler yıllık olarak 100 bin TL ile 200 bin TL civarındadır. Bu tutar tercih ettiğiniz ülkeye ya da üniversiteye göre değişiklik gösterebilir. Yurtdışında dişçilik, eczacılık, tıp gibi bölümlerin harçları biraz daha pahalı olan bölümler arasında bulunur. Bütün bu bilgiler ışığında yurtdışında yüksek lisans yapacaksanız karşınıza farklı ücret seçenekleri çıkacaktır. Hatta gerekli kriterleri karşılıyorsanız yurtdışında burslu bir şekilde yüksek lisans yapmanız da mümkün olacaktır.
Öğrenciler için çeşitli konaklama seçenekleri bulunduran yurtdışı eğitim ücretleri tercih edilen bölüme bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Birçok yüksek lisans öğrencisine yurt olanağı sağlanmaktadır. İster devlet Üniversitesi tercih edin isterseniz Vakıf Üniversitesi tercih edin mutlaka yüksek lisans okumanın belirli masrafları ile karşılaşacaksınız.
Yüksek lisans okurken devlet size çalışma ve konaklama izni vereceği için hem çalışıp hem okuma fırsatından yararlanabilirsiniz. Yurtdışı yüksek lisans ücretleri gündeme geldiği zaman bütçe dostu seçeneklerin karşımıza çıkar. Ancak burada kimi ülkelerde yüksek lisans yapmanın çok daha maliyetli olduğunu rahatlıkla ifade edebiliriz. Yurtdışında yüksek lisans yapacaksanız bir diğer gider kalemi olarak karşınıza yurt ücretleri çıkacaktır.
Yurtdışı Yüksek Lisans Bursları
Ülkemizde yurtdışında lisansüstü programa kayıt olmak için giden adayların genellikle ciddi bir bütçe ayırması gerekmektedir. Bununla birlikte öğrencilerin yararlanabilecekleri çeşitli eğitim bursları da mevcuttur. Bu burslara sahip olabilmek için de yine kişinin birçok kriteri karşılaması gerekmektedir.
İyi bir not ortalaması, iyi bir dil yeterlilik puanı, öğrenciyi en iyi şekilde anlatan motivasyon mektubu (Bazı üniversitelerde bursların %50’si bu mektuplar doğrultusunda verilmektedir.), özgeçmiş ve kariyer tecrübeleri ve varsa akademik becerileri yansıtan sınav dereceleri; öğrencinin burs almasında doğrudan etkili olan unsurlardır. Yurtdışındaki yüksek lisans programları sürecinde öğrencilere verilen en popüler burslar ise şunlardır:
- Avrupa Birliği Jean Monnet Bursu: Türkiye’nin AB’ye tam üyeliği sürecinde bu alanda uzmanlaşmış çalışan sayısını arttırmak amacıyla 1989 yılı itibarı ile kamu kurumları ve özel sektör çalışanları ile üniversite öğrencilerine verilen bir burstur.
- British Council GREAT Yüksek Öğrenim Burs Programı Türkiye: British Council ve Birleşik Krallık’tan dokuz üniversitenin iş birliği ile Türk vatandaşı olan öğrencilere yönelik başlatılan burs programıdır.
- Chevening Burs Programı: İngiltere Hükümeti tarafından finanse edilen ve dünya çapında 147 ülkede 1984’den bu yana devam eden prestijli bir burs programıdır.
- Milli Eğitim Bakanlığı YLSY Bursu: MEB tarafından, nitelikli insan gücünü karşılamak amacı ile birçok vatandaşın yüksek lisans ve doktora eğitimleri için yurtdışına gönderildiği bir burs programıdır.
- Türk Eğitim Vakfı (TEV): 1969 yılından bu yana ülkemizin yetişmiş insan gücü kaynağını arttırmak için hem yurt içi hem de yurt dışı eğitim bursları vermektedir.
Yurtdışında Yurt Fiyatları
Yurtdışında eğitim ücretleri dâhilinde bulunan yurtlar genellikle üç dört kişilik odalardan oluşur. Standart şekilde olan yurtları aylık ücretleri haftalık, aylık ya da dönemli olarak değişkenlik gösterir. Daha konforlu ve yüksek standartlara sahip özel ise biraz daha pahalı olan konaklama seçenekleri arasındadır.
Çoğu öğrenci konaklama için ev kiralamayı tercih ederler. Kiralanan evin aylık fiyatı ev özelliklerini şehre ve bölgeye göre değişiklik gösterir. Burada da tercih edeceğiniz ülkenin ekonomik koşulları doğrudan sizin bütçenizi de etkileyecektir. Bundan dolayıdır ki yurtdışında yüksek lisans yapacaksanız, ülke tercihinde titiz davranmalısınız. Bir de yurtdışında yüksek lisans yapacaksanız dil okullarında dilinizi geliştirmeniz de önerilmektedir.