NABA, açılımıyla Nuova Accademia di Belle Arti olan üniversite/akademi 1980 yılında kurulmuş olup İtalya’nın en büyük özel akademi okullarından biridir. İtalyan Eğitim Bakanlığınca onaylı lisans ve yüksek lisans alanlarında hem İtalyanca hem de İngilizce eğitim imkânı sunmaktadır. NABA’da öğrenciler bir yandan çalışma dünyasına hazırlanırken bir yandan zanaatını geliştirebilir.

NABA özel bir akademik kurum olduğundan İtalya’daki devlet üniversitelerine göre giriş ücretleri biraz daha fazla olabilmektedir. Bu özel akademik okul bünyesinde sadece sanat ve tasarım alanlarında teknik eğitim sunulmaktadır, mezuniyet sonrası dünya genelinde farklı iş alanlarında imkanlar değerlendirilebilmektedir. 

 

Nuova Accademia di Belle Arti (NABA)

 

NABA, onlarca yıldır prestijli tasarım şirketleri ve stüdyolarla ilişkilerini geliştirmiş ve iyi bir network hinterlandı oluşturmuştur. NABA’nın akademik metodolojisini bu kadar başarılı ve benzersiz kılmasının ardında yatan asıl amaç, pratik uygulamaların sanat ve tasarım ile dengelenmesidir.

Mezun olduktan sonraki bir yıl içerisinde mezunlar kolaylıkla iş bulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili yazımızı da inceleyebilirsiniz “İtalya’da Mezun Olduktan Sonra İş Fırsatları”

NABA Üniversitesi Mezuniyet Sonrası Meslek Fırsatları

NABA Nerede?

NABA Üniversitesi yerleşkelerinin biri Roma diğeri Milano’da olmak üzere iki farklı kampüsü vardır. Milano kampüsü konum olarak Milano şehrinin en ünlü ve güzel yerlerinden biri olan Navigli bölgesindedir. Burası tarihî dokusu ve mimari güzellikleriyle bilinmekte olup toplamda 13 modern bina ve 17.000 metrekareden oluşan oldukça geniş bir alanı kapsamaktadır.

 

Neden NABA’da Eğitim Almalıyım?

Milano’da eğitim almak, öğrencilik dönemleri için oldukça prestijli bir deneyimdir, aynı şekilde Roma’da eğitim almak da her öğrencinin sahip olamayacağı özel bir deneyimdir. Roma’daki ve Milano’daki kampüsleriyle NABA öğrencilere iki önemli İtalyan şehrinde eğitim sunar. İngilizce birçok sanat ve tasarım programına ev sahipliği yapan bu akademik okul dünya genelinde oldukça iyi bir konumdadır. 

20. yüzyılın başlarından kalma iki tarihî binayı kaplayan NABA kampüsleri, bugün sanatsal ve kültürel mirasın çağdaş kültürle buluştuğu, yaratıcı ve genç bir yerdir. Buradaki yeni okul şehrin merkezinde olup Roma’nın en ünlü arkeolojik alanlarına ve sanat müzelerine çok yakın bir yerdedir.

İlgili olarak “Milano’da Moda ve Tasarım Eğitimi” yazımızı da inceleyebilirsiniz.

NABA Üniversitesi | Yurtdışı ve İtalya'da Moda, Sanat, Tasarım Üniversiteleri

NABA kaçıncı sırada?

NABA QS WUR Ranking By Subject 2024 sıralamasında dünya genelinde ilk 100 üniversite arasında yer almaktadır. İtalya’da sanat ve tasarım alanında NABA ilk 3’de bulunur. 

NABA Üniversitesi Bölümleri

NABA Üniversitesi Lisans bölümleri 3, yüksek lisans bölümleri 2 sene olup hepsinin de İtalyanca ve İngilizce seçenekleri mevcuttur. Ayrıca “İtalya’da Hazırlık Okumak” gibi bir seçeneğe de sahipsiniz.

Lisans Bölümleri

NABA kapsamında; Moda Tasarımcılığı, Yaratıcı Teknolojiler,  Grafik Tasarım, Medya Tasarımı ve  Set Tasarımcılığı, İç Mimarlık gibi birçok sanatla entegre bölümü içeren lisans bölümleri bulunmaktadır.

NABA Üniversitesi Lisans Bölümleri

Bu bölümleri saymak gerekirse;

  • Arts in Media Design and Multimedia (Milano ve Roma)
  • Creative Technologies (Milano)
  • Painting and Visual Arts (Milano ve Roma)
  • Design (Milano)
  • Fashion Design (Milano ve Roma)
  • Graphic Design and Art Direction (Milano ve Roma)
  • Set Design (Milano)

İtalya’da Lisans Eğitimi” yazımıza da göz atabilirsiniz.

Yüksek Lisans Bölümleri

  • New Technologies for Arts (Milano)
  • Arts in Fashion and Textile Design (Milano)
  • Social Design (Milano)
  • Product and Service Design (Milano)
  • Interior Design (Milano)
  • Communication Design (Milano)
  • Visual Arts and Curatorial Studies (Milano)

İtalya’da Yüksek Lisans Eğitimi” yazımızı da incelemeyi unutmayın!

NABA’nın Öğrencilerine Verdiği Olanaklar

NABA kampüsleri, çok sayıda özel laboratuvar, çalışma ve dinlenme alanları ve büyük kütüphaneleri ile oldukça iyi bir eğitim imkanı ve sosyal ortam sağlamaktadır. Tasarım laboratuvarları, son teknoloji araç gereçlere sahip olan NABA Üniversitesi, sınıflarını da sürekli olarak yenilemektedir. 

NABA; öğrencilerin moda tasarımı, medya tasarımı ve yeni teknolojiler, görsel sanatlar alanlarında karmaşık ve disiplinler arası projeler için profesyonel araçları kullanabilecekleri çok sayıda özel laboratuvara sahiptir.

NABA Üniversitesi

NABA öğrencileri, kampüs geneline yayılmış çeşitli ve özel alanlardan, odalardan yararlanabilirler:

  • Çalışma salonları, öğrencilerin dersleri arasında veya boş zamanlarında çalışabilecekleri rahat ve huzurlu bir ortam sağlar.
  • Bilgisayar sınıfları, her biri BT iş istasyonları (Mac Os ve Windows) ile donatılmış iki bilgisayar sınıfı, ders saatlerinde öğrencilerin kullanımına açıktır.
  • Öğrenci salonu, öğle yemeği saatinde veya dersler arasında bir şeyler atıştırmak için mikrodalga da bulunan, ücretsiz ve kolay erişilebilen ortak oda bulunmaktadır.

NABA Buddy Projesi

Buddy Projesi, NABA’nın uluslararası öğrencilerine ilk yıllarında yardımcı olarak daha hızlı adapte olabilmesi için sunduğu bir arkadaşlık projesidir.

Yurtdışındaki Üniversiteler | NABA Üniversitesi Sosyal Ortam

Projenin amacı, gelen öğrenciler için bir ilişki ağı oluşturmak ve entegrasyonlarını kolaylaştırmaktır. Bu proje aynı zamanda diğer öğrencileri tanımak ve dünyanın her yerinden gelen öğrencilerle ve İtalyan öğrencilerle ilişkiler kurmak için bir fırsattır.

Buddy, üç yıllık bölümün ikinci ve üçüncü yılındaki veya iki yıllık bölümün ikinci yılındaki öğrencilerden belirli bir aşama sonrası seçilen gönüllü bir öğrenciye denir. Rolleri; kampüste, Milano’da veya Roma’da uluslararası öğrencilerin ilişkisel becerilerini artırmayı ve farklı arkadaşlarla kaynaşmasını amaçlar.

NABA’da Eğitim Almanın Avantajları Nelerdir?

Yurtdışında okumak denilince akla ilk gelen soru üniversite ve yaşam maliyetleridir. Özellikle Amerika, Kanada, İsviçre ve İngiltere gibi ülkelerde üniversite eğitimi ve yaşam ücretlerinin oldukça pahalı olması birçok öğrenciyi başka ülkeleri değerlendirmeye yönlendirmektedir.

İtalya uluslararası öğrenciler için dünya geneli ve Avrupa ülkeleri arasında en esnek politikalara sahip ülkelerin başında gelmektedir. Aynı zamanda İtalya’da üniversite okumak isteyen öğrencilere neredeyse tüm öğrenim hayatının masraflarını karşılayacak burs olanakları bulunmaktadır. 

NABA’nın diğer yurtdışı üniversitelere kıyasla avantajı şunlar olabilecektir;

  1. Üniversite ücretleri düşük fiyatlardır
  2. Yaşam maliyeti Amerika, İngiltere gibi ülkelere kıyasla oldukça düşüktür
  3. Devlet bursları, başarı bursları, EDISU ve DSU bursları gibi birçok burs ile öğrenci desteklenmektedir
  4. İtalyan sanat kültürüne sahip NABA Üniversitesi’nde tasarım açısından daha prestijli bir eğitim imkanı
  5. NABA’da okurken İtalyan’ın kültürel zenginliğinden olabildiğince faydalanabilirsiniz
  6. Öğrenci merkezli esnek bir sistemi olan İtalyan Üniversiteleri sayesinde okurken çalışabilirsiniz

Ayrıca ek olarak NABA Üniversitesi veya başka bir İtalyan Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra tüm dünyada geçerli mavi diplomaya sahip olabilirsiniz. Ve bununla beraber bu mezuniyetin verdiği prestij ile iş bulma fırsatınız oldukça kolaydır.

NABA – Milano’da Öğrenci Hayatı

Dünyanın moda ve tasarım başkentinde sanat eğitimi almak birçok moda ve tasarım ilgilisinin ortak hayalidir. Milano şehri yıllardır adeta bir moda şehri olarak var olmakta ve dünyadaki en iyi tasarımcılarını çekmekte ve bu tasarımcılar en yaratıcı fikirlerini burada hayata geçirip insanlara muhteşem gösteriler eşliğinde sunmaktadır. 

Milano’da İtalya’nın en iyi sanatçılarıyla tanışma fırsatı ve en iyi tasarımlarını ve sanat eserlerini inceleme fırsatı bulacaksınız. Fashion Weeks gibi popüler sanat dünyasının ve birçok ünlü tasarım ve moda ustasının sergisine katılma fırsatı bulabileceksiniz. Modayla ilgili tüm gelişmelerden ilk haberdar olacak kişi olup bu alanda öncü olma fırsatını yakalamanız bir hayli kolay olacaktır.

naba-sanat-akademisi

NABA Üniversitesi Milano’da öğrencilik yapmak, 70 ülke ve 4000 öğrencinin çok kültürlü bir ortamda kaynaşması anlamına gelmektedir. Uluslararası akranlarınızdan iş birliği yapma ve yeni yaklaşımlar öğrenme şansınız olacağınızdan emin olabilirsiniz.

Milano, Avrupa’da seyahat imkânının ve sosyal aktivitelerin en kolay bir şekilde gerçekleşebileceği bir konumda bulunmaktadır. Kuzey İtalya’nın muhteşem dağ ve göl manzaralarını görebilir, sadece bir trenle Venedik, Toscana hatta Roma’ya kolaylıkla gidebilirsiniz.

Ya da bir hafta sonu için Almanya, Fransa hatta İngiltere veya İspanya’ya kolaylıkla gidebilirsiniz. Ayrıca NABA‘nın tüm kampüslerinin Milano’daki havaalanları ve tren istasyonlarıyla kolay bağlantı noktaları bulunmaktadır.

Ayrıca “İtalya’ya Taşınmak ve İtalya’da Yaşamak” yazımızı inceleyebilirsiniz.

NABA – Roma’da Öğrenci Hayatı

Batı kültürünün çıkış noktası Roma şehri, tarihe damgasını vurmuş birçok tarihçi ve düşünürün eğitim gördüğü bir yerdir. Batı kültürünün ilk merkezi olan bu şehir, tarihî binalar ve müzelerle çevrili olup adeta bir açık hava müzesidir. Dünyadaki en güzel şehirler arasında en üst sıralarda yer alan bu şehir ayrıca UNESCO kültür mirası altında korunan bir şehirdir.

Şehrin ruhuna işlenmiş olan klasik Rönesans sanatıyla birlikte NABA öğrencileri, birçok modern müzeyle tarihî mimarileri ve yapıları daha da iyi tanıma fırsatı yakalayacaklardır. Örneğin; Renzo Piano‘nun Auditorium Parco della Musica‘sı ya da Zaha Hadid‘in MAXXI: Museum of XXI century Arts‘ı gibi mimari eserler, şehre ve şehir sakinlerine açık, sanatsal dilin konuşulması ve paylaşımı için halka açık bir alan olan modern toplumun “Roma Forumu” hâline gelmiştir.

Roma kampüs

Roma şehri enerjisi ve kültürel zenginliğiyle öğrencilerin kendilerini geliştirmeleri için birçok sergi, oyun, özelikle dünyaca ünlü Roma Jazz Festivali gibi konserlere katılarak kültürel birikimlerini artırmalarına yardımcı olur. Bunlarla beraber özelikle sinema alanında dünyaca ünlü sinema etkinlikleri olan David di Donatello ödül etkinliğine ve Roma Film Festivali’ne ev sahipliği yapmaktadır.

Roma’da Yaşam” yazımızı da incelemeyi unutmayın.

NABA Kabul Şartları

İngilizce lisans, yüksek lisans, doktora programlarında eğitim sunan NABA’da giriş koşulları İtalya’daki üniversitelere giriş ile benzer süreçleri içermektedir. Ancak eğitim programları sanat ve tasarıma yönelik özel branşlar olduğundan İtalyan üniversitelerine girmek için uygulanan sınavlara ihtiyaç olmamaktadır. 

Lisans Bölümü Giriş Koşulları

  • Lise diploması
  • İtalyanca bölümler için minimum CEFRL B1 sertifikası (2 yıldan eski olmamalı)
  • İngilizce bölümler için; IELTS 5.0, TOEFL Computer 173-180, TOEFL İnternet 59-64 (2 yıldan eski olmamalı)
  • 150 € başvuru ücreti

Yüksek Lisans Bölümü Giriş Koşulları

  • Başvurulan bölümler için bir diploma veya lisans derecesi istenmektedir. Eğer yoksa bölümle aranızdaki bağı kuvvetlendiren yaptığınız işler, katıldığınız seminerler gösterilmesi gerekiyor.
  • Bir lisans diplomasına sahip değilseniz mezun olduğunuzda Master of Arts (M.A.) unvanı yerine bir sertifika verilecektir.
  • İtalyanca bölümler için minimum CEFRL B1 sertifikası (2 yıldan eski olmamalı)
  • İngilizce bölümler için; IELTS 5.0, TOEFL Computer 173-180, TOEFL İnternet 59-64 (2 yıldan eski olmamalı)
  • 100 € başvuru ücreti

NABA Eğitim Ücretleri

NABA lisans eğitim ücreti 2024-2025 akademik yılına göre Avrupa vatandaşı olmayanlar için sabit 20.600 € olarak belirlenmiştir. Ücretler yıllık olarak ödenir. Avrupa vatandaşlarının ise eğitim ücretleri gelir düzeyine göre farklılık göstermektedir. Öğrenci (ve ailesi) en az 3 yıldır Avrupa Birliği’ne ait bir ülkede ikamet ediyor ve gelirini Avrupa’dan elde ediyorsa öğrenim ücreti fiyatları şu şekildedir:

Gelir dağılımı Hane geliri

 Yıllık öğrenim ücreti

Gelir Tablosu Yaklaşık 150.000 Euro 20.600 €
5. Gelir Grubu 150.000 Euro’ya kadar 18.800 €
4. Gelir Grubu 130.000 Euro’ya kadar 15.200 €
3. Gelir Tablosu 100.000 Euro’ya kadar 12.800 €
2. Gelir Tablosu 70.000 Euro’ya kadar 10.200 €
1. Gelir Tablosu 45.000 Euro’ya kadar 8.100 €

NABA sanat lisansı ve yüksek lisans diploma programı eğitim ücreti  2024-25 akademik yılına göre Avrupa vatandaşı olmayanlar için sabit 20.600 € olarak belirlenmiştir. Ücretler yıllık olarak ödenir. Avrupa vatandaşları ise yukarıdaki gelir dağılımına göre değişen oranlarda ücretlendirilmektedir. 

naba üniversite ücreti

NABA Burs Olanakları

NABA’da eğitim alacak uluslararası öğrencilerin yararlanabileceği birçok burs olanağı bulunmaktadır. Bunların en başında NABA bünyesinde öğrencilere sağlanan başarı bursları veya mali yardım destekleri yer almaktadır. Daha sonrasında öğrencilerin İtalyan devletinin uluslararası öğrencilere sağlamış olduğu DSU bursu imkanından da yararlanabilmektedir. Burs başvurularında öğrencilerin aile gelir beyanı sağlanmalıdır, aile geliri durumuna göre eğer öğrenci uygun koşulları sağlıyorsa aynı anda farklı burslardan yararlanabilir.

Genellikle DSU bursları 4.500€ – 6.000€ civarında olmaktadır, NABA tarafından sağlanan bursların miktarı ise öğrencinin yarışmadaki başarı oranına göre belirlenmektedir. Aile geliri durumuna göre sağlanacak mali yardım üniversite ücretlerinin düşürülmesi süreçlerinde etkili olmaktadır. 

NABA bursu nedir?

NABA bursu lisans, yüksek lisans, yaz okulları ve diğer kurs programları için ayrı ayrı burs yarışmaları düzenlenerek öğrencilere belirli oranlarda sağlanmaktadır. İlgili yarışmalarda başarılı olan öğrencilere tam burs, %50, %25 oranlarında değişken şekilde burs temin edilmektedir. Genellikle bu burs yarışmalarında öğrencilerin geçmiş çalışmalarını içeren portfolyoları, projeleri değerlendirilmektedir. Öğrenciler yarışmanın içeriğine uygun olarak projelerini sunumlaştırmakta ve yarışmaya dahil olmaktadır. 

NABA bursu lisans, yüksek lisans, doktora, yaz okulu gibi her program için ayrı ayrı düzenlenebilir, genellikle öğrenciler için yeterince kontenjan ayrılır. Sağlanan Naba bursu ile birlikte öğrencilerin DSU gibi burslardan yararlanmasında bir sorun olmamaktadır.

NABA Konaklama İmkânları

NABA, öğrencilerini özel apartman dairelerinde ve/veya anlaşma sağlanmış emlakçılar tarafından yönetilen konaklama bulmaları konusunda destekler. Kampüs yakınında bulunan stüdyo daireleri, tek kişilik odaları veya diğer öğrencilerle paylaşılan fotoğrafları, maliyetleri, konumu ve hizmetleri bulabilirsiniz.

Milano’da ve Roma’da bulunan konaklama hizmetleriyle alakalı bilgiler ve profesyonel süreç ile üniversite başvurusu için hemen başvuru formumuzu doldurun, siz de NABA Sanat Akademisinde hak ettiğiniz yeri alın.

İtalya’da Sanat ve Tasarım Alanında Diğer Seçenekler

İtalya’da sanat ve akademik eğitim almayı düşünüyorsanız ilginizi çekebilecek diğer yazılarımıza da göz atabilirsiniz;

Pava Education’un uzman danışman kadrosuyla siz de İtalya’da ve Milano’daki eğitim olanaklarından yararlanabilirsiniz.

İtalya’da eğitim konusunda Ücretler, Maliyetler, Burs olanakları, Konaklama ve Dil kursları veya çok daha fazlası hakkında danışmak için bize form bilgilerinizi doldurarak ulaşabilirsiniz.