Yurtdışında hukuk okumak öğrencilere çok geniş kapıları açan ayrıcalıklı bir imkandır. Bazı durumlarda öğrencinin kendi ülkesinde en iyi hukuk fakültesini kazanmasına bedel yurtdışında normal düzeyde bir hukuk bölümünde okumak çok daha avantajlı konumda olmaktadır. Hem eğitimi farklı bir dilde alarak yeni bir dilde ihtisas sahibi olunmakta hem de mezuniyet sonrası kazanılan mavi diploma ile hukuk mesleğini dünyanın farklı ülkelerinde icra edebilmektedir.

Global çapta hemen hemen her ülkede denk bir eğitim sistemi içerisinde sunulan hukuk lisans ve lisansüstü programları, öğrencilere kişiler ve toplumlar arasındaki etik değerleri gözeterek uyulması gereken kuralları, hakları, düzen ve denetim mekanizmalarını çağa uygun bir bakış açısı çerçevesi içerisinde öğretmektedir. Hukuk eğitimi almak hem okul hem de kariyer hayatı boyunca kişilerin çokça okumalarını ve araştırma yapmalarını gerekli kılan bir seçimdir.  Bu nedenle bölüm derslerinin, iş olanaklarının ve meslek dinamiklerinin, bu bölümü tercih etmeye karar vermeden önce iyice araştırılması önemlidir.

Hukuk okumak

Yurtdışında hukuk okumak isteyen öğrenciler için, hukuk eğitimi almış kişilerin ihtiyaç duyduğu temel prensipleri sağlamak amacıyla kurulan hukuk fakültelerinde, bazı terminolojiler farklılık gösterse de aslında temelde aynı ilkeler öğretilmektedir. Önemli olan nokta, bu eğitimin sadece bir kanun eğitimi olmadığı, asıl amacın hukuk prensiplerinin doğru ve eksiksiz bir şekilde öğrenilmesi olduğudur. Ancak yurtdışında hukuk eğitimi almak kolay bir süreç değildir. Uzun ve zorlu bir süreç olan hukuk eğitimini yurtdışında almak isteyen öğrencilerin öncelikle mevcut ülkenin eğitim diline hakim olmaları ve ayrıca güçlü bir hafızaya, etkili iletişim becerilerine, soğukkanlılığa ve eleştirel düşünme yeteneğine sahip olmaları gerekmektedir.

Yurtdışında Hukuk Okumanın Avantajları

Yurtdışında hukuk okumak öğrencilere birçok farklı avantajları sunmaktadır, bu avantajları arasında şunlar sayılabilir:

  • Farklı ikinci bir dil kazanımı ve hukuk terminolojisine bu dilde yatkınlık kazanmak.
  • Yurtdışında, farklı ülkelerde avukatlık mesleğini icra edebilme hakkı.
  • Global şirketlerde çalışma prestiji ve normal maaşlara nispeten çok daha yüksek gelir olanakları.
  • Hukuk eğitimini yurtdışında aldıktan sonra Türkiye’de avukatlık yapmak istenirse öncelikli bir tercih olunabilecektir.
  • Eğitimin yurtdışında alınması kişilere daha geniş bir vizyon katmaktadır, dünya çapında araştırma olanaklarına sahip olabilir. Bu sayede hem akademik olarak hem de dünya çapında çalışmalar yürütebilir.
  • Hukuk eğitiminin alındığı ülkede gerekli şartların sağlanması halinde Türkiye şartlarına göre çok daha yüksek gelirli ve daha iyi standartlarda bir yaşam olanağı.
  • Türkiye’de kaliteli eğitim veren hukuk fakültelerine kazanmak oldukça fazla efor isteyen ve zor bir süreçtir, yurtdışında hukuk okumak ise genellikle çok daha basittir. Özellikle İtalya’da üniversite okumak için öğrencilerin tek sağlaması gereken koşul B2 düzeyinde İngilizce olmaktadır.
  • Yine Türkiye’de Sabancı, Koç, Bilkent ve bazı diğer özel üniversitelerde hukuk okumak isteyen öğrencilerin maddi durumları yetersizse bu okullara girme ihtimalleri çok düşük olmaktadır, ancak yurtdışında hukuk için koşullar daha kolay ve ücretleri daha düşük olabilmektedir.

Yurtdışında hukuk okumak mantıklı mı?

İkinci dil kazanımı, yüksek maaşlar, kaliteli eğitim, global çapta kariyer gibi avantajları değerlendirildiğinde yurtdışında hukuk okumak oldukça mantıklı bir tercihtir. Yurtdışında hukuk eğitimine göre Türkiye’de normal bir üniversitede eğitim almak öğrenci için çok daha dezavantajlı konumda olabilir. Bu açıdan imkanı olan öğrenciler İngilizce veya ilgili dili öğrenerek yabancı ülkelerde hukuk okuması çok daha mantıklı bir karardır.

Hukukta Yurtdışı İmkanı Var mı?

Türkiye’de hukuk okumuş biri belirli şartları sağlaması halinde yurtdışında hukuk alanında mesleğini icra edebilir. Öncelikle global çapta iş yapan bir firma bulmalı ve bu firmanın çalıştığı ülkeler ile ilgili dil ve hukuk literatürünü öğrenmelidir. Bunun dışında Türkiye’de hukuk okumuş kişi farklı ülkelerde avukatlık, hakimlik, savcılık gibi mesleklerde doğrudan görev alamaz. Genellikle birçok ülkede hukuk mesleği o ülkenin hukuki kanunlarına ve diline baktığından kişinin eğitimini ilgili ülkede almış olması şartı aranabilir.

Bununla birlikte dünya genelinde ve farklı ülkelerde hukuk alanında çalışmak isteyen kişiler doğrudan hukuk eğitimi almak yerine global law (uluslararası hukuk) bölümünü tercih edebilir. Global law lisans programı genel olarak yurtdışında 3 senelik bir bölümdür ve dili İngilizcedir, öğrencilere bu eğitim programında sadece global çapta hukuk terminolojisine yönelik eğitim sunulmaktadır.

İtalya’da çok düşük eğitim maliyetleri ve oldukça yüksek burs olanakları ile Torino Üniversitesi veya Trento Üniversitesinde İngilizce olarak global law eğitimi alabilirsiniz. Konu hakkında detaylı bilgi almak isterseniz uzman danışanlarımızdan destek alabilirsiniz.

 

Yurtdışında avukatlık yapılabilir mi?

Türkiye’de hukuk okumuş biri yurtdışında herhangi bir ülkede avukatlık yapamaz, çünkü  ülkelerin yasaları farklı olduğundan alınacak eğitim müfredatı o ülkenin hukuk müfredatına uygun olmalıdır. Ancak bununla birlikte global law (uluslararası hukuk) mezunları yurtdışında istedikleri ülkede avukatlık yapabilmektedir.

Neden Yurtdışında Hukuk Eğitimi Almalıyım?

Yurtdışında hukuk eğitimi almanın yeni mezunlar için pek çok avantajı bulunmaktadır. Öncelikle bu bölümü isteyerek tercih edecek ve mesleğini severek yapacak profesyonel adaylarının motivasyonlarını dinamik tutacak birçok unsur, eğitimleri boyunca sunulmaktadır. Bu açıdan bakıldığında hukuk bölümünün öğrencilere sunduğu avantajlar şöyle sıralanabilmektedir:

  • Güçlü Bir Özgeçmiş: Yurtdışında hukuk eğitimi alan öğrencilerin iş hayatına bir adım önden başlamaları tartışılmaz bir gerçektir. Başlı başına prestij sahibi olan bu eğitimi, dünya çapında tanınmış bir üniversitede tamamlamak, mezunlara birbirinden değerli kapıların rahatlıkla açılmasını sağlamaktadır.
  • Farklı Bakış Açıları Kazanmak: Hukuk, öğrencilere geniş bir vizyon kazandıran dallar arasında ilk sıralardadır. Özellikle eleştirel düşünme, farklı ihtimalleri değerlendirme, kriz yönetme, ikna etme, çözüm bulma ve analiz etme becerilerinin kazandırılması adına birçok noktayı barındıran bu eğitim ile öğrenciler; yalnızca iş hayatlarında değil, sosyal yaşamlarında daha bilinçli ve objektif bireyler haline gelmektedir.
  • Kariyer Olanakları: Yurtdışında alınan hukuk eğitimi süresince kişiler, alanında birçok uzmanla network oluşturma imkanına sahip olmaktadır. Bu da gelecekte kariyerleri adına oldukça faydalı bir yatırımdır. Dünyanın en fazla maddi kazanç getiren alanları arasında kabul edilen hukuk, bu anlamda mezunlara iyi bir geleceğin anahtarını da sunmaktadır.
  • Yabancı Dil Avantajı: Yurtdışında eğitim almanın en önemli avantajlarından biri de tabii ki yabancı dili yerinde öğrenmek ve geliştirebilmektir. Bunun yanında hukuk terminolojisine İngilizce olarak hakim olmak da kişilere global piyasalarda yüksek kazançlar sağlayan bu mesleği dünya çapında rahatlıkla icra etme fırsatını sunmaktadır. Ayrıca sade maddi değil, manevi açıdan da doyum sağlayan hukuk alanında kişiler, bu sayede birçok ülkede faydalı işlere imza atabilecektir. Ayrıca yeterlilik kazanılan yabancı dil sayesinde öğrenciler, farklı kariyer olanaklarına da yönelebilmekte ve hatta yurtdışında akademik kariyer fırsatlarını da değerlendirebilmektedir.

Özellikle yurtdışında alınan eğitimin ardından dış dünya ile uyumlu hale gelmek, öğrenci açısından en büyük kazanımdır. Bu sayede başarılı mezunlar ister kendi ülkelerinde ya da global piyasalarda söz sahibi bir hukukçu olabilmektedir. Yurt dışında hukuk eğitimi, lisans düzeyi içinde ortalama 3-4 senelik bir sürede tamamlanmaktadır. Eğer devam edilen program hukuk alanındaki bir yüksek lisans programı ise eğitim süresi 1-2 yıl arasında tamamlanabilmektedir.

Yurtdışında Hukuk Kaç Yıl?

Hukuk Türkiye’de olduğu gibi yurtdışında birçok ülkede de 5 yıl sürmektedir. Yurtdışında lisans programları ve uluslararası hukuk bölümü genellikle 3 sene sürmekteyken normal hukuk eğitimi uzun bir müfredatı içerdiğinden 5 senede tamamlanır. Hukuk üzerine yüksek lisans yapılmak istenirse 2 sene sürecektir.

Hukuk Yurtdışında En İyi Hangi Ülkede Okunur?

Yurtdışında hukuk okumak için en iyi ülkeyi seçmek farklı kriterlere göre değerlendirilebilir, dünya üniversite sıralamaları dikkate alındığında Amerika, Kanada, İngiltere gibi ülkeler ön plana çıkmaktadır. Bunun haricinde öğrencilerin yaşam standartlarına göre hukuk eğtiminin alınacağı en iyi ülke değerlendirilirse İtalya, Almanya, Fransa veya İsviçre gibi Avrupa ülkeleri ön plana çıkmaktadır.

Ayrıca yurtdışında hukuk eğitimi açısından bir başka değerlendirilecek husus ülkenin dilidir, ülkenin dilini bilmeyen öğrenciler hukuk eğitimini o dilde alacağı için zorlanabilirler. Bu açıdan ülke dili İngilizce olan ülkeler daha ayrıcalıklı olabilir, ancak uluslararası hukuk açısından bütün ülkeler denk konumdadır.

Yurtdışında hukuk eğitimi almak için eğitim kalitesi ve üniversiteleri dikkate alındığında en iyi ülkeler şu şekildedir:

  • İngiltere,
  • Amerika,
  • Avustralya,
  • Kanada
  • İrlanda’dır.

Avrupa ülkeleri bazında hukuk eğitimi için en iyi ve avantajlı ülkeler şu şekildedir:

  • Almanya
  • İtalya
  • Fransa
  • Hollanda
  • İsviçre

Hukuk fakültesinden başarıyla mezun olan öğrenciler; avukat, hakim, savcı gibi unvanlarla çalışmanın yanı sıra danışmanlık hizmeti verme şansı da elde edebilmektedir. Bu ülkelerde okumak isteyen öğrencinin öncelikleri kimi ülkeyi onun için daha avantajlı konuma getirmektedir. Örneğin maddi imkanları kısıtlı olan öğrenciler için Amerika, Kanada, İngiltere gibi ülkelerde eğitim alma olanağı çok mümkün değildir, ancak İtalya, Almanya gibi ülkeler düşük maliyetli eğitim olanağı ve burs destekleri ile oldukça cazip seçeneklerdir.

oxford

Avrupa’da Hukuk Eğitimi Veren En İyi Üniversiteler

Oxford Üniversitesi

Birçok alanda olduğu gibi hukuk alanında da isim yapmış üniversitelerin başında Oxford bulunmaktadır. Dünyanın en eski ikinci üniversitesi olarak bilinen Oxford, hukuk alanında lisans veya yüksek lisans yapmak isteyen öğrencilere benzersiz bir eğitim deneyimi sunmaktadır. Hukuk alanı için her sene binlerce başvuru alan Oxford Üniversitesi, bu süreçte yararlanmaları adına öğrencilere çeşitli burs imkanları da tanımaktadır. Öyle ki öğrenciler, hukuk eğitimi alırken Rhodes Bursu şansından da faydalanabilmektedir.

Cambridge Üniversitesi

İngiltere’nin hukuk eğitimi veren bir diğer önemli üniversitesi ise Cambridge Üniversitesi’dir. 1209 yılında kurulan bu prestijli eğitim kurumu, önemli mezunlarıyla da dünya çapında hala popülerliğini korumaktadır. Öğrencilerine 150’nin üzerinde akademik bölüm ve 300’ün üzerinde lisansüstü program sunan Cambridge, hukuk alanında da oldukça başarılı eğitimlere imza atmaktadır.

Leiden Üniversitesi

Hollanda’da 1575 yılında kurulan ve bir devlet araştırma üniversitesi olarak tanınan Leiden Üniversitesi de 13 çalışma alanında dünyanın en iyi ilk 50 üniversitesi arasında yer almaktadır. Hukuk bölümü ise bu çalışma alanları arasında bulunmaktadır. Aynı zamanda dünyanın en iyi 100 üniversitesi arasında gösterilen Leiden; İnsan Hakları, Uluslararası Hukuk ve Avrupa Hukuku gibi alanlarda lisans ve yüksek lisans programları sunmakta, bu programları birçoğu ise İngilizce dilinde uygulanmaktadır.

Stockholm Üniversitesi

1878’de kurulan, İsveç’te bulunan ve İskandinavya’nın en büyük üniversitelerinden biri olarak tanınan Stockholm Üniversitesi; sunduğu lisans ve yüksek lisans dereceleri ile “Dünya Üniversiteleri Akademik Sıralaması” (ARWU) tarafından belirlenen listede dünyanın en iyi 100 üniversitesinden biri olma hakkını kazanmıştır. Stockholm Üniversite; Uluslararası Ticaret Hukuku ve Avrupa Hukuku gibi alanlarda da başarılı lisans ve lisansüstü eğitimler vermektedir.

Ludwig Maximilian Üniversitesi

En eski altıncı üniversite olarak bilinen ve Almanya’nın Münih kentinde yer alan Ludwig Maximilian Üniversitesi, sunduğu 100’den fazla lisans ve lisansüstü program seçeneği arasında yer alan hukuk bölümüyle de dikkat çekmektedir. Dünya çapından yaklaşık 52 bin öğrenciye ev sahipliği yapan üniversite, ayrıntılı planlamış hukuk eğitimiyle de en iyiler arasına ismini yazdırmıştır.

Bologna Üniversitesi

Bologna Üniversitesi, İtalya’nın önemli araştırma üniversiteleri arasında ilk sıralarda yer almaktadır. 1088 yılında kurulan ve dünyanın en eski üniversitesi olarak kabul edilen Bologna Üniversitesi hem Avrupa hem de uluslararası sıralamalarda en prestijli üniversiteler arasında ilk sıralardadır. 80 binin üzerinde öğrenciye efektif eğitimler sunan ve İtalyan Sosyal Yatırım Çalışmaları Merkezi tarafından İtalya’nın en iyisi olarak kabul edilen üniversite; İtalya’da hukuk okumak isteyen öğrenciler için de en iyi tercih olarak gösterilmektedir.

Pantheon Sorbonne Üniversitesi

Fransa’nın Paris şehrinde bulunan Pantheon Sorbonne Üniversitesi ise Avrupa’da hukuk eğitimi veren değerli üniversiteler arasında bir başka marka isimdir. Özellikle hukuk alanında sunduğu programlarla Avrupa’nın ve dünyanın en iyileri arasında yerini alan Pantheon Sorbonne Üniversitesi; Avrupa Hukuku ve Uluslararası İş Hukuku alanlarında eğitim almak isteyenlerin ise ilk tercihidir.

Yurtdışında Hukuk Okuduktan Sonra Denklik Almak Gerekir Mi?

Ülkemizde Yükseköğretim Kurulu tarafından yurtdışından mezun olmuş bir öğrenciye denklik verilebilmesi adına iki önemli koşul bulunmaktadır. Buna göre; mezun olunan üniversite YÖK tarafından tanınmalıdır ve üniversite eğitiminin ülkemizde denkliği bulunmalıdır. Denkliği sağlayabilmek adına ise birkaç unsurdan söz etmek gerekir. Öncelikle mezun olunan üniversitenin; Academic Ranking World Universities (ARWU), Leiden Sıralaması ya da University Ranking by Academic Performance (URAP) sıralamalarından birinde ilk 500’ün içinde olması gerekmektedir. Eğer bu koşul sağlanamıyorsa, böyle bir durumda öğrencinin YKS sınavına katılarak ilk 150 binin içinde olacak derecede puan alması beklenmektedir.

Hukuk eğitimlerinde üniversitelere göre değişiklik göstermekle birlikte bazı zamanlarda öğrencilerin denklik alabilmesi adına ülkemizde de almak zorunda oldukları dersler bulunabilmektedir. Bu dersler, Ankara ya da İstanbul Üniversitesi’nin hukuk fakültelerinde işlenmektedir. Öğrencinin yurtdışında aldığı eğitim, bulunduğu ülkenin hukuk sistemine uygun biçimde verildiği nedenle mezunların Türkiye’de avukat stajına kabul edilmek ve avukat olabilmek adına Avukatlık Kanunu 3/b maddesince, “yabancı memleket hukuk fakültesinden mezun olup da Türkiye hukuk fakülteleri programlarına göre noksan kalan derslerden başarılı sınav vermiş olmak” kuralına uygun eğitimi tamamlamaları, Türkiye Barolar Birliği tarafından da aranmaktadır.

Yurt Dışında Hukuk Eğitimi Başvuru Şartları Nelerdir?

Yurtdışında hukuk fakültesinde okuyabilmek adına aranan en önemli koşullardan ilki öğrencinin mevcut not ortalamasının yüksek olmasıdır. Ülkelere ve üniversitelere göre farklılık göstermekle birlikte hukuk fakültelerinden kabul alabilmek adına minimum not ortalamasının 3.0 olması gerekmektedir.

Bir diğer önemli konu ise dil yeterliliğidir. Bu anlamda birçok ülke IELTS ve TOEFL sınavlarının sonuçlarına göre öğrencilerin hukuk fakültelerine başvuru yapmasına olanak sağlamaktadır.

Almanya ve benzeri ülkeler için TestDaf gibi sınavlardan yeterli puan alınması da gerekebilmektedir. Bununla birlikte genellikle en az TOEFL skorunun 80, IELTS skorunun ise 7.0 olması istenmektedir. Ek olarak, AP ve IB gibi diploma programları da üniversitelerin hukuk fakülteleri için kabul sürecinde önemli avantajlar sağlamaktadır. Öğrencilerden talep edilen diğer belgeler ise niyet mektubu, referans mektupları ve aday özgeçmişleridir.