Her yıl daha fazla öğrenci eğitim fırsatları için kendi ülkelerinin dışına seyahat etmeyi seçiyor. İtalya’da hemşirelik okumak, ülkenin zengin kültür ve tarihine tanıklık yapmak bir tarafa, çok çeşitli çalışma alanları sunan çok sayıda mükemmel üniversitelere ev sahipliği yapar ve dünyanın hemen hemen her yerinde olduğu gibi İtalya’nın da hemşirelere ihtiyacı vardır. Küresel olarak hemşirelerin maaşlarına bakılırsa -eğer saha hemşiresi olarak çalışmayı planlıyorsanız- İtalya bunu yapmak için en iyi ülkelerden biridir. Ortalama yıllık maaş 60.000 dolar olan İtalya, dünyadaki hemşirelere en çok ödeme yapan ilk on ülke arasında yer alıyor.

İtalya’da hemşirelik yapmak isteyen öğrenciler için bazı şartlar bulunmaktadır. Bunlar okumak istenilen derece programlarının ve üniversitenin giriş kriterlerine göre değişmekle beraber öğrencinin çalışmak istediği hastane için de bazı koşullar bulunur.

İtalya’da Hemşirelik Okumak – Başvuru Şartları

İtalya'da Hemşire Bölümü

İtalya’da son dönemlerde mevcut olan hemşire açığıyla birlikte İtalya’da hemşirelik okumaya giden öğrenciler İngilizce ve İtalyanca dillerinde eğitim görebiliyorlar.

  • İtalya’da hemşirelerin; İtalyan Hemşirelik Kurullarına, bir dil yeterlilik sınavına girmeleri ve hemşirelik lisansını alabilmeleri için bir İtalyan hastanesinin sponsorluğuna girmeleri gerekmektedir. Bu gerçekleştiğinde, İtalya’da çalışmak için İtalyan Büyükelçiliği aracılığıyla bir vize alınması gerekir.
  • Üniversiteye göre farklılık gösterse de bazı üniversitelerde ve bölümlerinde dil sertifikası istenmektedir. İngilizce ve İtalyanca bölümler için B2 seviyesinde bir dil bilginizin ve sertifikanızın olması öğrenciler için önemli bir avantaj olacaktır. 

Başvuru öncesi “İtalyanca Kursu” alarak giriş seviyesinde öğreneceğiniz dil bilgisiyle, İtalya’da rahat bir yaşama giriş yapabilirsiniz. 

İtalya’da hemşirelik eğitimi almak isteyen adaylar; 3 yıllık lisans eğitimi, 2 yıllık yüksek lisans eğitimi ve doktora dâhil pek çok üniversite seçeneği bulunmaktadır.

İtalya’da Hemşirelik Eğitimi Veren Üniversiteler

İtalya’da hemşirelik okumak hem İtalyanca hem İngilizce mümkündür. Lisans ve yüksek lisans eğitimi veren üniversiteler bunlardır:

İtalya’da Hemşirelik Okumak – Lisans Programları

Detaylı bilgi için “İtalya’da Lisans Eğitimi” konumuzu inceleyebilirsiniz.

İtalya’da Hemşirelik Okumak – Yüksek Lisans Programları

  • Bologna Üniversitesi (İngilizce)
  • Roma La Sapienza Üniversitesi (İtalyanca)
  • Firenze Üniversitesi (İtalyanca)
  • Genova Üniversitesi (İtalyanca)
  • Milano Üniversitesi (İtalyanca)
  • Milano-Bicocca Üniversitesi (İtalyanca)
  • Modena Üniversitesi (İtalyanca)
  • Padova Üniversitesi (İtalyanca)
  • Roma Tor Vergata Üniversitesi (İtalyanca)
  • Pisa Üniversitesi (İtalyanca)
  • Pavia Üniversitesi (İtalyanca)
  • Verona Üniversitesi (İtalyanca)
  • Napoli Luigi Vanvitelli Üniversitesi (İtalyanca)
  • Messina Üniversitesi (Özel, İtalyanca)

Detaylı bilgi için “İtalya’da Yüksek Lisans Eğitimi” konumuzu inceleyebilirsiniz.

Roma La Sapienza Üniversitesinde Hemşirelik Eğitimi Almak

 

İtalya, üstün akademik çerçevesiyle tüm dünyadan öğrencilerin eğitim almak için seyahat ettikleri ve dikkat çeken ülkelerden biridir. İtalya’daki Roma La Sapienza Üniversitesinde hemşirelik eğitimi almak da öğrencilerin bu ülkede eğitim için tercih ettikleri seçeneklerden biridir. Roma La Sapienza Üniversitesi, İtalya’da hemşirelik okumak için eğitim alabileceğiniz iki okuldan biridir. Roma şehrinde bulunan üniversite, Avrupa’nın en büyük üniversitesi olmasının yanında Roma’nın da en eski üniversitesidir. Oldukça köklü bir üniversite olan Roma La Sapienza Üniversitesinde hemşirelik okumak için her yıl pek çok öğrenci başvuru yapmaktadır.

Önerilen: “İtalya’daki En Eski 10 Üniversite

Başvuru İşlemleri ve Süreci Nasıldır?

Roma La Sapienza Üniversitesinde hemşirelik bölümüne giriş, bir sınav ile mümkündür. Yılda bir kere yapılan bu sınav, üniversitenin belirlediği tarihte gerçekleştirilir. Bunun dışında ön başvuru ve denklik için de yapılması gereken işlemler bulunmaktadır. İtalyan Bakanlığı tarafından belirlenen tarihlerde bu işlemler yapılabilir. Denklik şartlarını karşılamak için öğrencilerin ortaöğretimi tamamlayarak 12 yıllık eğitim almış olmaları gerekir.

Önerilen: “İtalya’da Üniversite Eğitim Sistemi

Hemşirelik Bölümü Hakkında

Roma La Sapienza Üniversitesinde hemşirelik eğitimi 3 yıl sürmektedir. Dileyen öğrenciler 3 yıllık lisans eğitiminin ardından 2 yıllık yüksek lisans eğitimine de kayıt olabilirler. Bir eğitim yılına iki sömestr dâhildir. Birincisi ekim ile şubat ayları arasındadır; ikinci sömestr ise mart ayında başlar, temmuzda biter. Hemşirelik bölümünde ilk yıl temel dersler ile temel sağlık bilimleri derslerine ağırlık verilir. İkinci yıldan sonra öğrenciler, klinik ağırlıklı eğitim almaya başlarlar. Klinik ve laboratuvar ortamlarında teorik bilgilerin yanında pratik tecrübelerini de geliştirme şansı bulabilirler.

Roma La Sapienza Üniversitesinde Hemşirelik Eğitimi Almanın Avantajları

  • Roma La Sapienza Üniversitesi, İtalya’nın en güzel ve gelişmiş şehirlerinden biri olan Roma’da bulunur. Öğrenciler, kaliteli bir eğitimin yanında etkileyici bir şehir yaşantısıyla da hayatlarına farklı bir boyut açacaklardır.
  • İtalya’nın çoğu bölgesinde olduğu gibi Roma’da da birçok tarihî ve doğal güzelliklerin bulunduğu turistik mekânlar vardır. İtalya’da hemşirelik okumak Roma’da gerçekleşirse; öğrenciler, bu mekânları da gönüllerince gezip görebilme şansına sahip olurlar.
  • Ayrıca İtalyan mutfağı, oldukça cezbedici lezzetler barındırır. Türk mutfağıyla benzerlik gösteren birçok yemeğin olduğu İtalya, ülkede okuyan yabancı öğrencilerin damak zevklerine uygun çeşitli yemeklerin olduğu bir ülkedir.
  • Bütün bunların yanında Roma, üstün bir akademik çevreye sahiptir. İtalya’nın birçok şehrinde olduğu gibi burada da başarılı üniversiteler bulunur. Ülkedeki üniversitelerin çoğu dünyanın en iyi üniversiteleri sıralamalarında yer almaktadır.

Önerilen: “İlk 500’deki İtalyan Üniversiteleri

  • Roma La Sapienza Üniversitesi de bunlardan biridir. Üniversitede hemşirelik okuyan öğrenciler, aldıkları eğitimin kalitesinden şüphe etmezler.
  • Üniversitenin sağladığı geniş olanaklar, öğrencilerin kendilerini geliştirebilmeleri için büyük avantajlar sağlar.
  • Roma La Sapienza Üniversitesinde hemşirelik eğitimi almak isteyen öğrenciler; üniversitenin klinik, laboratuvar gibi imkânları sayesinde pratik becerilerini geliştirerek mesleğe başlamadan önce deneyim kazanma şansı yakalayabilirler.
  • Ayrıca Roma La Sapienza Üniversitesi, dünyanın en eski üniversitelerinden biridir ve oldukça büyük bir okuldur. Bu yönüyle birçok ülkeden farklı öğrencilere ev sahipliği yapmaktadır. Öğrenciler; bu sayede oldukça farklı kültürden insanlar ile tanışabilir, farklı diller ve kültürlerle iç içe olabilmektedir.

Detaylı bilgi için “Roma’da Yaşam” makalemize göz atabilirsiniz.

İtalya'da Hemşire Olmak

İtalya’da Hemşirelik Okumak – Öğrenim Giderleri

Yurt dışında hemşirelik eğitimi isteyen bütün öğrencilerin bir diğer önem arz eden konusu da üniversite ücretleridir. İtalya’da hemşirelik öğrenim giderleri, diğer İtalyan üniversite ücretleri gibi 156-3500 euro arasında değişmektedir. Ancak İtalya’da öğrenim giderleri öğrencinin aile gelirine göre hesaplandığından dolayı İtalya, yurt dışında hemşirelik eğitimi denildiğinde öne çıkar. Eğer standart gelir tipinin altında bir gelir düzeyi tespit edilirse öğrenci minimum harç tutarını öder.

Konuyla alakalı ayrıntılı bilgi için “İtalya’da Üniversite Ücretleri ve Burslar” makalemizden bilgi alabilirsiniz.

Ekstra olarak İtalya’da üniversitenin haricinde her bölgenin kendi burs sistemi vardır. Buna göre öğrencinin ve ailesinin gelir düzeyi 10.000 € (genellikle) altındaysa 2000-5200 € burs da çıkabilir.

Ayrıca “İtalya’da Burs Olanakları” konusuna göz atabilirsiniz.

İtalya’da Hemşirelik Okumak – Konaklama İmkânları

İtalya’da öğrenciler için konaklama ve yurt imkânları çoğu üniversitede bulunmaktadır. Yer yer değişse de öğrenciler için devlet ve üniversite yurtlarının yanı sıra özel yurt ve daireler mevcuttur. Konaklama ücretleri bölgeden bölgeye farklılık gösterdiği için üniversite tanıtım sayfalarımıza göz atmanızı tavsiye ederiz.

Roma ve Milano gibi şehirlerde giderleriniz diğer şehirlere nazaran yüksek olabilse de İtalya’da her bütçeye uygun kalacak yer seçenekleriniz bulunmaktadır. Eğer kalacak yer bulamazsanız üniversitelerin anlaşmış olduğu acenteler sayesinde özel yurt, ev, daire, stüdyo daire denilen odalar, pansiyon ve otel gibi opsiyonlar sunulur. Üstelik üniversite yurdu için uluslararası öğrencilere öncelik tanınmaktadır fakat bu süreçte en önemli husus kayıt ve başvuru işlemlerini zamanında ve eksiksiz yapmaktır. Bu sebeple Pava Education danışmanlık hizmetini kullanmanız sizlere hemşire olma yolunda en iyi güzergâhı belirleyecektir.

Daha fazla bilgi için İtalya’da Konaklama adlı makalemize göz atabilirsiniz.

Görüldüğü gibi yurt dışında hemşirelik okumak sadece sizi yurt dışında eğitimini tamamlamış bir öğrenci yapmanın yanında bir dünya vatandaşı da yapacaktır. Ülkemizden de bu avantajlardan faydalanarak İtalya’da İngilizce hemşirelik eğitimi almak isteyen birçok öğrenci lisans için Roma La Sapienza Üniversitesine, yüksek lisans için Bologna Üniversitesine başvuru yapmaktadır.

Siz de İtalya’da hemşirelik okumak istiyorsanız Pava Education’ın profesyonel danışmanlık hizmetinden faydalanabilirsiniz. Başvurudan kayıt aşamasına kadar sizin yanınızda olacak ve bütün süreçlerde en büyük yardımcınız olacaktır. Bunun için tek yapmanız gereken başvuru formunu doldurmaktır. Uzman danışmanlarımız sizinle en kısa süre içerisinde iletişime geçeceklerdir.